Hlavní obsah

Souboj uprchlíků ve čtrnácté etapě Tour ovládl Trentin, Kreuziger je dál čtvrtý

Praha/Lyon

Italský cyklista Matteo Trentin vyhrál ve spurtu patnáctičlenné skupiny uprchlíků 14. etapu Tour de France, která dovedla závodníky ze Saint-Pourcain-sur-Sioule do Lyonu. Držitel žlutého trikotu Chris Froome dojel v hlavním pelotonu se ztrátou 7:17 min. Ve skupině lídra nechyběl Roman Kreuziger, který zůstává na průběžném čtvrtém místě.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Italský cyklista Matteo Trentin (vlevo) ve finiši 14. etapy Tour těsně porazil Švýcara Michaela Albasiniho.

Článek
Fotogalerie

Průběh sobotní 191 kilometrů dlouhé etapy, obsahující sedm bodovaných stoupání, určovala osmnáctka jezdců. Ti ujeli kolem padesátého kilometru a ostatním cyklistům se v cíli vzdálili až na sedm minut a 17 sekund, protože mezi nimi chyběli lídři průběžného pořadí.

Dvanáct kilometrů před koncem se ostatním uprchlíkům utrhl Julien Simon, první etapové vítězství domácí zemi ale nezajistil. Kilometr před cílem o svůj náskok přišel a v závěrečném spurtu neměl šanci. Překvapivý vítěz Trentin předčil druhého Švýcara Michaela Albasiniho a třetího Andrewa Talanského z USA.

"Přežil jsem všechna stoupání a předvedl dobrý sprint. Věděl jsem, že když do toho šlápnu 200 metrů před cílem, tak můžu vyhrát," prohlásil v cíli Trentin.

Kreuziger: Začátek byl hodně těžký

Italskému jezdci přišli už při tradičním televizním rozhovoru gratulovat ostatní členové týmu Omega Pharma-Quick-Step, který vyhrál tři z posledních čtyř etap. "Už jsem byl svědkem mnoha vítězství mých skvělých stájových kolegů, ale dneska je to poprvé, kdy mě to dohnalo k slzám. Jsem moc pyšný," chválil Trentina na twitteru Mark Cavendish, který v pátek zaznamenal 25. etapové vítězství na Tour v kariéře.

Kreuziger po předposlední etapě před druhým volným dnem ocenil, že udržel čtvrtou pozici a současně mohl částečně šetřit síly. "Ale začátek byl hodně těžký. Než se vyprofilovala vpředu skupina, která nikomu moc nevadila, jelo se hodně ostře. Za první dvě hodiny jsme ujeli 93 kilometrů," uvedl na svém webu.

Ve zbytku etapy se už tempo uklidnilo. "I když ta etapa byla pořád nahoru, dolů, jelo se poklidným tempem. Nechali jsme to kontrolovat Sky a v rámci možností se dalo trochu pošetřit. Včera byla náročná etapa a zítra je zase extrémně dlouhá, navíc s cílem na Mont Ventoux. Netuším, jaký se dá očekávat vývoj, ale každopádně to chce do rána co nejlíp zrelaxovat," řekl Kreuziger.

Tour de France - 14. etapa: Saint-Pourcain-sur-Sioule - Lyon (191 km)
1. Trentin (It./Omega Pharma-Quick-Step) 4:15:11
2. Albasini (Švýc./Orica GreenEdge) všichni stejný čas
3. Talansky (USA/Garmin)
4. Rojas (Šp./Movistar)
5. E. García (Šp./Cofidis)
6. Bak (Dán./Lotto)
7. Geschke (Něm./Argos)
8. Vichot (Fr./FDJ)
9. Brutt (Rus./Kaťuša)
10. Gautier (France/Europcar)...
...
28. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) -7:17
Průběžné pořadí
1. Froome (Brit./Sky) 55:22:58
2. Mollema (Niz./Belkin) -2:28
3. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) -2:45
4. Kreuziger -2:48
5. Ten Dam (Niz./Belkin) -3:01
6. Fuglsang (Dán./Astana) -4:39
7. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -4:44
8. Quintana (Kol./Movistar) -5:18
9. Péraud (Fr./AG2R) -5:39
10. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -5:48

Reklama

Související témata: