Hlavní obsah

Nejdelší etapu Tour s obávaným stoupáním na Mont Ventoux zvládl nejlépe Froome. Kreuziger dojel pátý

Mont Ventoux
Aktualizováno

Nejdelší etapu letošního ročníku cyklistické Tour de France ovládl Christopher Froome z týmu Sky. Osmadvacetiletý jezdec v závěrečném náročném stoupání na Mont Ventoux unikl Kolumbijci Nairu Quintanovi a v celkovém pořadí závodu zvýšil svůj náskok před svými pronásledovateli. Před průběžně druhým Nizozemcem Mollemou má nyní odstup čtyř minut a čtrnácti sekund. Roman Kreuziger dojel pátý, přičemž za suverénním Britem zaostal v neděli o minutu a čtyřicet vteřin. Český jezdec udržel celkovou čtvrtou pozici, navíc se přiblížil k druhému Mollemovi, na kterého ztrácí čtrnáct sekund.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Britský jezdec Christopher Froome ovládl patnáctou etapu cyklistické Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Na vrchol dorazil Froome 29 sekund před Quintanou, od něhož se odpoutal 1,5 kilometru před cílem. Alberto Contador ztratil na vítěze stejně jako Kreuziger minutu a 40 sekund. V celkovém pořadí je španělský lídr stáje Saxo-Tinkoff Contador třetí s třísekundovým náskokem před svým českým domestikem.

V úvodu etapy se od hlavního pole odpoutala devítičlenná skupina s majitelem zeleného trikotu Peterem Saganem. Slovenský cyklista nasbíral na rychlostních prémiích další body a v pořadí nejaktivnějších jezdců má náskok 99 bodů na druhého Marka Cavendishe. Když za poslední prémií skupinka uprchlíků zvolnila, Sagan pobavil diváky jízdou po zadním kole.

Froome v závěrečném stoupání ujel všem

Pak se dostal ke slovu druhý muž loňské Tour Froome, který nastoupil zhruba ve dvou třetinách více než 21 kilometrů dlouhého stoupání na alpský vrchol. Žádný z konkurentů v boji o žlutý trikot na jeho atak nedokázal zareagovat a Froome potvrdil excelentní vrchařskou formu. Připsal si už druhý triumf v horské etapě, první byl i v té s cílem na Ax 3 Domaines.

"Bylo to dneska neuvěřitelné, prostě neuvěřitelné. Je to největší vítězství mé kariéry. Nedokázal jsem si to představit, tenhle kopec má takovou historii. Znamená pro tento závod strašně moc, obzvlášť v rámci stého ročníku. Opravdu tomu nemohu uvěřit," radoval se Froome. Mont Ventoux se zapsal do historie Tour de France především v roce 1967, kdy zde zkolaboval a zemřel britský cyklista Tom Simpson.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 15. etapa: Givors - Mont Ventoux (242 km):
1. Froome (Brit./Sky) 5:48:45
2. Quintana (Kol./Movistar) -29
3. Nieve (Šp./Euskaltel)
4. Rodríguez (Šp./Kaťuša) oba -1:23
5. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff)
6. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) oba -1:40
7. Fuglsang (Dán./Astana) -1:43
8. Mollema (Niz./Belkin) -1:46
9. Ten Dam (Niz./Belkin) -1:53
10. Peraud (Fr./AG2R) -2:08.
Průběžné pořadí:
1. Froome 61:11:43
2. Mollema -4:14
3. Contador -4:25
4. Kreuziger -4:28
5. Ten Dam -4:54
6. Quintana -5:47
7. Fuglsang -6:22
8. Rodríguez -7:11
9. Peraud -7:47
10. D. Martin (Ir./Garmin) -8:28.

Reklama