Hlavní obsah

Froome jel na Mont Ventoux jako motorka, smekl nad výkonem lídra Tour Kreuziger

Jan KrůtaSport.czPrávo

Český cyklista Roman Kreuziger byl celkem spokojen, jak on a lídr stáje Saxo-Tinkoff Alberto Contador zvládli přetěžkou nedělní etapu na Mont Ventoux. Nezapomněl však pochválit ani britského vítěze Chrise Froomeho. „Předvedl mega výkon, jel jako motorka. Byl prostě jasně nejlepší a všichni před ním musíme smeknout," řekl Kreuziger po etapě, v níž skončil na pátém místě.

Foto: Profimedia.cz

Ještě pár metrů a martyrium na Mont Ventoux bude u konce. Roman Kreuziger (vpravo) táhne svého týmového kolegu Alberta Contadora do cíle 15. etapy Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Sám Kreuziger se první polovinu cílového stoupání držel vpředu ve společnosti Contadora, Froomeho a jeho domestika Porteho. Jenže když se tato trojice zhruba 8 kilometrů pod vrcholem odpoutala, Kreuziger tempu nestačil. „Prostě na mě byli moc rychlí. Věděl jsem, že bude lepší počkat si na skupinu a trochu orazit v háku. Byli tam Mollena i Ten Dam, občas tahal taky Fuglsang. Pak už jsem se zase rozjel a cítil jsem se fakt dobře," líčil český cyklista týmu Saxo-Tinkoff.

„Až když kilometr před cílem z naší skupiny nastoupil Rodríguez, toho už jsem chytit nedokázal. Byl to jeho klasický agresivní nástup. Ale jel jsem si svoje tempo a nakonec jsme ještě dojeli Alberta, kterému v úplném závěru asi trochu došlo," říkal Kreuziger.

I když je s Contadorem v pořadí dělí tři vteřiny, dál považuje za prioritu pomoci v posledním těžkém týdnu španělskému lídrovi. „Alberto i dnes jasně ukázal, že je od nás z týmu nejsilnější. Je to skvělý lídr a v posledním těžkém týdnu Tour zkusíme ještě něco vymyslet. Rozhodne časovka a dvě nejtěžší horské etapy," dodal Kreuziger.

On sám může na letošní Tour reálně bojovat o pódium, od druhé příčky jej dělí pouhých 14 sekund. „Z taktického hlediska je možná lepší, že jsme v pořadí zůstali oba. Je to tam hrozně vyrovnané v pár vteřinách, zezadu se ještě tlačí Quintana. Pro náš tým je ale prvořadé co nejlepší umístění Alberta," zopakoval Kreuziger.

Reklama