Hlavní obsah

Froomovi ruply na Tour nervy, srovnání s Armstrongem ho nadzvedlo. Lance podváděl, já jsem čistý, odbyl novináře

Praha/Orange

Je to smutná realita současného sportu. Výkon na hranici lidských možností rovná se podezření z možného zneužití nedovolených látek. Vyprávět by o tom mohl současný lídr Tour de France Chris Froome po svém famózním výjezdu na legendární Mont Ventoux. Na pondělní tiskovce se tým Sky nestačil divit...

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Britský cyklista Christopher Froome během závěrečného stoupání na Mont Ventoux.

Článek

Bezmála dvoutisícový vrchol Mont Ventoux, na nějž peloton šplhá dvacetikilometrovým stoupáním, z toho na posledních patnácti kilometrech závodníci překonají převýšení 1368 metrů a silnice má průměrný sklon 8,7 procenta, patří neodmyslitelně k Tour. Nedělní galapředstavení Frooma, který po famózním sólu ujel v závěru 15. etapy všem, a navýšil tak svůj náskok v celkovém pořadí, ale vyvolalo bezprostřední reakci: spekulace o možném zneužití zakázaných látek. Nic naplat, že britský závodník na vrcholu málem zkolaboval a skončil s kyslíkovou maskou na obličeji.

Den po svém triumfu, který euforicky označil za největší vítězství své dosavadní kariéry, čelil Froome narážkám na téma dopingu i při tiskové konferenci, kterou tým Sky pořádal během volného dne. A dotěrné dotazy osmadvacetiletého jezdce nakonec pěkně rozzuřily... „Přijde mi docela smutné, když se den po mém životním triumfu, historickém vítězství, bavíme pouze o dopingu," obořil se na novináře Froome.

Loni Froome obsadil v roli domestika na Tour druhou příčku, přestože byl podle mnohých v lepší formě než vítězný týmový kolega Bradley Wiggins. Letos už jede jako týmový lídr a naplňuje roli favorita. Jenže žlutý dres dráždí víc, než si možná dokázal představit. A například srovnání s vyhaslou hvězdou Lancem Armstrongem, který letos přiznal dlouholeté užívání dopingu a přišel o všech sedm titulů z Tour, Brita po výjezdu na Mont Ventoux doslova dožralo.

„Z toho nejsem vůbec nadšený. Lance vyhrával také famózním způsobem, ale srovnávat mě s ním? Chci říct, Lance podváděl, já nepodvádím. Tečka," prohlásil Froome. „Upřímně. Já a mí týmoví kolegové jsme během přípravy spali na sopkách, strávili jsme měsíce mimo domov, mohli jsme si zadky ujezdit, jen proto, abychom byli co nejlépe připraveni na tyto tři týdny. A teď tu sedím a čelím nařčení, že podvádím a lžu a... To není fér!" dodal Froome.

Reklama

Související témata: