Hlavní obsah

Skvělý Kreuziger! V horské časovce zazářil a v celkovém pořadí Tour se posunul na třetí příčku

Chorges
Aktualizováno

Roman Kreuziger to dokázal, na Tour de France už je třetí! Díky famóznímu výkonu v horské časovce, jejíž trasu dlouhou 32 kilometrů zvládl ve čtvrtém nejrychlejším čase. Vyhrál ji majitel žlutého dresu lídra Chris Froome, na druhého Alberta Contadora najel 9 vteřin, na Kreuzigera třiadvacet.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Roman Kreuziger na trati horské časovky, 17. etapy slavné Tour de France.

Článek
Fotogalerie

„Třetí místo je fajn, ale ještě nás čeká těžká část a my se musíme dívat dopředu," prohlásil Kreuziger. Sedmadvacetiletý český cyklista se dostal na třetí příčku před Nizozemce Mollemu z Belkinu, který časovku totálně pokazil a na 11. místě ztratil 2:09 min.

Je to podruhé v historii, co český cyklista figuruje v umístění top 3 na závodě Grand Tours, kam kromě Tour de France patří ještě Giro d´Italia a Vuelta. Před Kreuzigerem jel v růžovém trikotu v roce 2000 na Giru Jan Hruška.

Kreuziger absolvoval celou časovku na klasickém silničním kole, zatímco Contador si dozadu nechal dát disk. Řada cyklistů v polovině časovky zastavila a silniční kola měnila za časovkářský speciál.

Takhle to udělal Froome. Jakmile vystoupal na druhý kopec, vyměnil bicykl a v závěrečném sjezdu a úseku po rovině najel nějaké vteřiny. „Ukázalo se, že to bylo správné rozhodnutí. Když jsem se byl ráno projet, cítil jsem, že na závěrečný sjezd bude vhodnější časovkářský speciál," prozradil Froome, který slavil třetí etapové prvenství na stém ročníku Tour.

Froome v triumf nevěřil

Byl překvapen, nečekal to. Vždyť ještě na předposledním mezičase nebyl nejrychlejší, ale závěr zvládl na jedničku. „Pro mě bylo prvořadé moc neztratit. Na vítězství jsem vůbec nemyslel. Nemůžu tomu uvěřit," uvedl šťastný lídr týmu Sky.

Contador, který už v cíli tajně doufal v etapové vítězství, musel po projetí Brita cílem uznale pokývat hlavou. „Je vždycky škoda, když ztratíte vítězství v etapě o pár vteřin, ale zase jsme s Romanem v pořadí vedle sebe. Froome byl znovu nejsilnější. Já v posledním sjezdu na mokru trochu zvolnil. I proto, že jsem včera upadl," sdělil Alberto Contador. „Jsem rád, že mě natlučené koleno nijak neomezovalo a mám velkou motivaci pro další dny," dodal lídr týmu Saxo-Tinkoff.

Kreuziger figuroval v popředí na všech mezičasech, na tom druhém byl dokonce druhý osm vteřin za Contadorem a dvanáct vteřin před Froomem. V závěrečném úseku pár vteřin ztratil, dostal se před něj ještě Španěl Rodríguez, jenž zajel závěrečnou pasáž nejrychleji ze všech.

„V posledním sjezdu byla silnice mokrá a měl jsem trochu strach, takže jsem tam něco ztratil," řekl český cyklista. „Ale celkově jsem časovku zajel dobře a jsem poměrně spokojen," dodal.

„Oba kluci to zvládli výborně. Je škoda, že Alberto ztratil o pár vteřin vítězství, ale Roman se posunul. Máme v pořadí druhého a třetího. Jsme ve výhodě, v nadcházejících etapách můžeme hrát na dvě karty. Je několik možností, ale musíme to dělat inteligentně a útočit ve správnou chvíli," prohlásil sportovní ředitel týmu Saxo-Tinkoff Fabrizio Guidi.

První pokus budou mít borci z dánské stáje už ve čtvrtek v královské etapě s cílem v horském středisku Alpe d´Huez.

Cyklistický etapový závod Tour de France:
17. etapa: Embrun - Chorges (časovka jednotlivců 32 km):
1. Froome (Brit./Team Sky) 51:33
2. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) -9
3. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -10
4. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) -23
5. Valverde (Šp./Movistar) -30
6. Quintana (Kol./Movistar) -1:11
7. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -1:33
8. Fuglsang (Dán./Astana) -1:34
9. Talansky (USA/Garmin) -1:41
10. Van Garderen (USA/BMC Racing) -1:51.
Průběžné pořadí:
1. Froome 66:07:09
2. Contador -4:34
3. Kreuziger -4:51
4. Mollema (Niz./Belkin) -6:23
5. Quintana -6:58
6. Rodríguez -7:21
7. Ten Dam (Niz./Belkin) -8:23
8. Fuglsang -8:56
9. Kwiatkowski -11:10
10. Martin (Ir./Garmin) -12:50.

Reklama