Hlavní obsah

Kreuziger dřel pro lídra a ztratil na Tour třetí místo. Vedoucí Froome obdržel penalizaci

Jan KrůtaSport.czPrávo
Aktualizováno

Cyklista Roman Kreuziger na třetím místě průběžné klasifikace Tour de France vydržel jen den. Ve čtvrteční královské etapě s cílem v horském středisku Alpe d´Huez skončil dvanáctý poté, co hodně pracoval pro španělského lídra svého týmu Saxo-Tinkoff Alberta Contadora. V čele jubilejní sté Tour je stále Brit Chris Froome, ten však dostal po dojezdu dvacetivteřinovou penalizaci za to, že jedl v posledních pěti kilometrech etapy.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Francouzský cyklista Christophe Riblon se raduje z etapového vítězství na Tour de France.

Článek
Fotogalerie

V celkovém pořadí se před Kreuzigera dostal Kolumbijec Quintana díky úspěšnému ataku se Španělem Rodríguezem, když zhruba čtyři kilometry před cílem využili krize britského lídra Froomea. Je to ale šíleně našlapané. Kreuziger ztrácí teď na Quintanu 12 vteřin, borce na druhém až pátém místě od sebe dělí 47 sekund.

„Chtěli jsme něco zkusit a nebáli jsme se kvůli tomu riskovat. Ale kluci neměli tak dobré nohy, abychom naše plány dotáhli do úspěšného konce. Můžeme být trochu zklamaní, ale kdo nic nezkusí, nikdy nevyhraje. Pořád jedeme o přední příčky a nezapomínejme, že nás čekají ještě dvě opravdu těžké etapy," uvedl sportovní ředitel týmu Saxo-Tinkoff Fabrizio Guidi.

V královské etapě, během níž poprvé v historii Tour závodníci dvakrát stoupali do Alpe d´Huez, borci Saxo-Tinkoff útočili. Nejdřív trochu nesmyslně odjeli z pelotonu Paulinho a Roche, ale ve sjezdu z vrcholu Col de Sarenne atakoval Contador s Kreuzigerem. Froome a spol. nestačili, jeli za zmíněnou dvojicí asi o 25 vteřin. Jenže na rovině vystupňovali tempo závodníci Movistaru a česko-španělskou dvojici dojeli.

Klíčové momenty tak přišly až v cílovém stoupání dlouhém 13,8 kilometru, během něhož musí cyklisté zdolat 21 serpentin. Kreuziger, který jel po sjezdu i následně na rovině skoro celou dobu tempo Contadorovi, si vystoupil necelých 10 kilometrů před cílem. Contador se držel vpředu zuby nehty, ale postupně se propadl až k českému parťákovi. Ten ho táhl za sebou, na posledních dvou kilometrech však už nemohl a v cíli byl o 16 vteřin za Contadorem.

Krizi si prožil i lídr Froome

„Jsem naštvanej, nemám náladu k tomu něco říkat," uvedl pouze Kreuziger. „Zaslouží pochvalu. Prostě obětoval svou pozici pro Alberta a dříve nebo později mu ty síly musely dojít," komentoval výkon českého cyklisty mnohonásobný účastník Tour Pavel Padrnos v televizním studiu. „Roman pro Contadora pracoval celou Tour a dnes ztratil na Quintanu, který je excelentní vrchař. Ale Tour ještě nekončí. Saxo se snažilo útočit, jenže taktika jim dnes moc nevyšla. Je to sport," přidal další bývalý profesionál Tomáš Konečný.

Etapu vyhrál po úniku k radosti Francouzů Riblon, protože byl prvním závodníkem hostitelské země, který se ve 100. ročníku zapsal mezi vítěze. Ale daleko zajímavější byl boj za ním. Z favoritů na tom byl nejlépe Quintana. Velká krize postihla Froomea. Podle všeho se špatně najedl a najednou skoro nemohl točit nohama.

Částečně ho zachránil stájový kolega ze Sky Porte, který mu přivezl energetický gel a doslova ho dotáhl do cíle. „Byl to jeden z nejhorších dní v mojí kariéře. Nebýt Porteho, tak nevím, jak by to dopadlo. Jel mi tempo celý ten kopec a hrdinou etapy je on," uvedl Chris Froome.

Porte dojel pro výživový gel do doprovodného vozu Sky, což je v zóně 20 km před cílem zakázáno. Dvacetivteřinový trest dostali od organizátorů oba jezdci.

Froome i přes menší krizi v posledních kilometrech dojel sedmý a ještě navýšil svůj náskok na Contadora z 4:34 na 5:11. Na peloton čekají ještě dvě horské etapy, Tour skončí v neděli v Paříži, kde už se však tradičně o umístění nezávodí.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 18. etapa: Gap - Alpe-d’Huez (172,5 km):
1. Riblon (Fr./AG2R) 4:51:32
2. Van Garderen (USA/BMC) -59
3. Moser (It./Cannondale) -1:27
4. Quintana (Kol./Movistar) -2:12
5. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -2:15
6. Porte (Austr./Sky)
7. Froome (Brit./Sky) oba -3:18
8. Valverde (Šp./Movistar) -3:22
9. Nieve (Šp./Euskaltel)
10. Fuglsang (Dán./Astana) oba -4:15
...12. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) -4:31.
Průběžné pořadí:
1. Froome 71:02:19
2. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) -5:11
3. Quintana -5:32
4. Kreuziger -5:44
5. Rodríguez -5:58
6. Mollema (Niz./Belkin) -8:58
7. Fuglsang -9:33
8. Rogers (Austr./Saxo-Tinkoff) -14:26
9. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -14:38
10. Valverde -14:56.

Reklama

Související témata: