Hlavní obsah

Kreuziger zůstal na Tour čtvrtý a slíbil, že to ještě zkusí. Costa si připsal letošní druhou výhru

Jan KrůtaSport.czPrávo
Aktualizováno

Portugalec Rui Costa, cyklistický jmenovec někdejšího slavného fotbalisty AC Milán či Fiorentiny, ovládl po úniku 19. etapu Tour de France se šesti kopci. Mezi favority však žádné změny v pořadí nepřinesla. Dál vede Brit Chris Froome, Čech Roman Kreuziger drží čtvrtou příčku a slíbil, že v sobotu jeho tým ještě zabojuje.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Rui Alberto Costa z týmu Movistar se raduje z etapového vítězství na Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Vše tak rozhodne sobota. Kopcovitá etapa na 125 km s dojezdem v nadmořské výšce 1655 metrů. Froome má náskok přes 5 minut a o žlutý dres by ho musela připravit jen neskutečná smůla, ale mezi druhým a pátým místem je dál 47 vteřin. Kreuziger slibuje, že v poslední etapě, která na pořadí může něco změnit, jeho tým v Annecy zabojuje.

„Etapa bude šíleně těžká, i když je krátká. Není tam metr roviny a budeme třetí den po sobě v horách. My určitě zabojujeme, aby Alberto udržel pódium nebo třeba to současné umístění i vylepšil. Víme, že Froome má veliký náskok, ale je to jen sport a stát se může cokoliv," řekl Kreuziger po páteční etapě.

Tu vyhrál po úniku Costa z Movistaru a po triumfu v Gapu slavil už druhé prvenství na letošní Tour. Za ním obsadili další dvě místa stájoví kolegové z RadioShacku Němec Klöden a Belgičan Bakelants.

Všichni favorité se drželi pohromadě s odstupem za uprchlíky. Na posledních dvaceti kilometrech etapy začalo hustě pršet a závěrečné stoupání etapy dlouhé přes 11 kilometrů dalo všem řádně zabrat. Druhou půlku kopce táhl na špici všechny Kreuziger. Když těsně pod vrcholem nastoupili Rodríguez, Quintana, Contador a Froome, mírně ztratil.

„Je normální, že když člověk jede šest kilometrů kopce vpředu, tak pak není schopen zrychlit s těmi, co jedou v háku. Ale věděl jsem, že do konce chybí 700 metrů, ten kopec jsem znal. Byl jsem si jistý, že to ve sjezdu v pohodě dojedu, což se taky stalo," popsal Kreuziger.

Kreuziger sní o pódiu

Na třetí místo mu chybí 12 vteřin a pokusí se před třetího Quintanu zpátky dostat. „Bylo by ideální, kdybychom na pódiu skončili s Albertem oba, s Quintanou a Rodríguezem to ale nebude jednoduché. Jsme všichni hodně vyrovnaní. Očekávám, že o všem rozhodne až závěr posledního kopce. Je to poslední stoupání Tour a můžu slíbit, že do toho dáme celý tým všechno," řekl český cyklista, jehož stáj Saxo-Tinkoff dál vede soutěž týmů.

Froome v pátek bezpečně uhlídal vedení, ale přiznal, že ho závěr etapy hodně bolel. „Fakt to bylo těžké. Zvlášť po dni, jaký jsme absolvovali včera. Vypadalo to kontrolované, ale řeknu vám, že každého šíleně bolely nohy. Jedeme dál, v sobotu čekám závod na plný plyn od prvního kilometru do konce," řekl lídr týmu Sky.

Zatím však nechce slyšet slova, že už má vítězství na Tour jisté. „Ano, mám výbornou pozici. Mít jeden den před etapou do Paříže přes pět minut na druhého, to je paráda. Ale ještě v cíli nejsme," dodal Froome.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 19. etapa: Le Bourg-d’Oisans - Le Grand-Bornand (204,5 km):
1. Costa (Portug./Movistar) 5:59:01
2. Klöden (Něm./RadioShack) -48
3. Bakelants (Belg./RadioShack) -1:44
4. Geniez (Fr./FDJ.fr) -1:52
5. Navarro (Šp./Cofidis) -1:55
6. De Clercq (Belg./Lotto) -1:58
7. Gesink (Niz./Belkin) -2:03
8. De Marchi (It./Cannondale) -2:05
9. Nieve (Šp./Euskaltel) -2:16
10. Plaza (Šp./Movistar) -2:44
24. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) -8:40
Průběžné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 77:10:00
2. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) -5:11
3. Quintana (Kol./Movistar) -5:32
4. Kreuziger -5:44
5. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -5:58
6. Mollema (Niz./Belkin) -8:58
7. Fuglsang (Dán./Astana) -9:33
8. Navarro -12:33
9. Valverde (Šp./Movistar) -14:56
10. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -16:08

Reklama

Související témata: