Hlavní obsah

Vakoč vybojoval na mistrovství Evropy cyklistů do 23 let stříbro

Olomouc

Jednadvacetiletý cyklista Petr Vakoč vybojoval na evropském šampionátu silničních cyklistů v Olomouci na Svatém Kopečku stříbrnou medaili v kategorii jezdců do 23 let. Ve spurtu po 165 kilometrech nestačil jen na Belgičana Seana de Bieho, třetí místo vybojoval Toms Skujins z Lotyšska.

Foto: Jan Brychta

Cyklista Petr Vakoč (vlevo) vybojoval na mistrovství Evropy v Olomouci stříbrnou medaili.

Článek

Pro ČR je to teprve druhá medaile z ME U23, před osmi lety získal v Moskvě zlato František Raboň.

Na 196 jezdců z 34 zemí čekalo patnáct okruhů v okolí Svatého Kopečku, kterým předcházel nájezd na okruh. Hned první kolo poznamenal hromadný pád v Lošově. Ocitlo se v něm kolem čtyřicítky jezdců a několik jich musela sanitka s těžkými zraněními odvézt do nemocnice. V pádu se ocitla i dvojice Čechů. Mistr republiky Michael Boroš již v závodu nepokračoval, David Dvorský sice nasedl a jel dále, ale vydržel jen jeden okruh a poté také z kola sesedl.

To bylo pro českou sedmičku značné oslabení, ale zbylý kvintet jezdců se s tím dokázal vypořádat skvěle. „Říkali jsme, že chceme závod kontrolovat, být aktivní a chodit do úniků. I přes oslabení to kluci splnili, v první polovině chytali nástupy hlavně Hník a Hirt, zbytek se obětoval pro Vakoče. Jsem maximálně spokojen," řekl reprezentační trenér René Andrle.

Andrle: Klukům musím složit poklonu

„V posledních pěti kilometrech si Vakoč ve vedoucí skupině sám nastupoval, za každou cenu jsme chtěli medaili. To se povedlo, takže musím klukům složit poklonu, byli výborní," dodal Andrle.

Pět kol před koncem ujela osmička závodníků s Vakočem a tento únik se ukázal jako klíčový moment závodu. Nakonec se rozhodovalo v závěrečném spurtu. V něm český reprezentant nestačil pouze na de Bieho, syna bratrance někdejšího skvělého belgického cyklokrosaře.

„Věděl jsem, že de Bie je ve spurtech hodně rychlý, tak jsem zkusil nastoupit dřív, ale na něj jsem opravdu neměl. I tak je to paráda, splnilo se mi něco, v co jsem doufal a o čem jsem snil od doby, kdy jsem se před dvěma lety dozvěděl, že se mistrovství Evropy pojede u nás," zářil spokojeností jezdec profesionální stáje Etixx-Ihned.

Výsledky:
Muži do 23 let (165 km):
1. de Bie (Belg.) 4:19:02
2. Vakoč (ČR)
3. Skujins (Lot.) všichni stejný čas
... 19. Hník -1:23
36. Černý -2:28
48. Hampl -6:33
Boroš, Hirt, Dvorský (všichni ČR) všichni nedokončili.
Juniorky (77 km):
1. Richioudová 2:16:46
2. Eraudová (obě Fr.)
3. Tuhajová (Běl.) obě -3
...Adámková, Vlčková, Ticháčková, Hovořáková (všechny ČR) nedokončily.

Reklama

Související témata: