Hlavní obsah

Kreuziger zářil na Tour: Na mém výkonu má zásluhu i Contador

Praha

Roman Kreuziger obsadil v jubilejním 100. ročníku Tour de France páté místo. Cyklista dánské stáje Saxo-Tinkoff se při své čtvrté účasti na Tour postaral o nejlepší český výsledek v nejslavnějším závodě světa. „Byla to z mojí strany hodně dobrá Tour a velkou zásluhu na mém výkonu má i Alberto Contador,“ prozradil Kreuziger.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Roman Kreuziger na trati horské časovky 17. etapy slavné Tour de France.

Článek

Co pro vás znamená páté místo?

Beru to jako úspěch. Kdyby mi někdo před startem řekl, že skončím pátý, moc bych mu nevěřil. Spousta lidí včetně mě doufala, že budu s Albertem zůstávat v horách až do posledních chvil a vydržím i v pořadí, ale nebylo to vůbec jednoduché.

O všem nakonec rozhodovala sobotní poslední horská etapa a pro vás s Contadorem moc dobře nedopadla.

Rozhodl sportovní výkon a musíme si přiznat, že Quintana a Rodríguez byli prostě lepší. Jejich týmy táhly celou etapu a ti dva měli lepší nohy. Quintana je veliký talent, který má ještě všechno před sebou a Rodríguez se na Tour zlepšoval každým dnem. Je samozřejmě zklamání, že Alberto neudržel pódium, ale pořád máme čtvrtého a pátého v pořadí. Navíc jsme vyhráli soutěž týmů, což se taky cení.

Contador si brousil zuby na prvenství a nakonec skončil až čtvrtý. Je to velké zklamání?

Holt jsou prostě ročníky, kdy je někdo silnější. Alberto je taky jenom člověk a nemůže všechno vyhrávat.

Role dvorního domestika Contadora v horách jste se zhostil na jedničku. Vyhovovalo vám to?

Docela jo. Pracovat na Tour pro člověka, jako je Alberto, dodá velkou motivaci. A myslím, že až na jednu etapu, kdy jsme udělali malou chybu, jsme to zvládli velmi dobře. Ještě bych chtěl říct, že jsem na Tour skončil pátý i díky Contadorovi. Alberto dokáže týmu dodat klid a jeho přítomnost mi hodně pomohla. On byl jednoznačně pod větším tlakem a mně tahle role vyhovuje.

Měl jste toho v závěru Tour už plné zuby?

Poslední tři dny v horách jsem cítil, že nohy už nebyly takové jako v Pyrenejích. Trošku mi začalo docházet. Ale dalo se to trochu čekat. Forma se dá udržet nějakých šest týdnů a já už jel slušně etapák Kolem Švýcarska.

Takže v závěru sobotní etapy už jste neměl sílu?

Snažil jsem se jet tempo Contadorovi, a když pak v závěru nastoupil, trochu jsem se zlomil. Nikdo mě nemohl zezadu ohrozit, páté místo jsem měl jisté. A líp už to nešlo.

Řada fanoušků spekuluje o tom, jak byste jel, kdyby vám tým dal volnou ruku. Byl byste na stupních?

Já na žádné kdyby nikdy nehraju. Náš tým šel do závodu s jasným lídrem, kterým byl Alberto. A stojím si za tím, že to bylo správné rozhodnutí.

Takže to příští rok může být stejné?

Nechci odhadovat, co bude za rok. Ale musím říct, že bych byl docela rád, kdybychom v podobné nebo úplně stejné sestavě jeli i příští rok. Jsme fakt skvělá parta a i ta je v závodě jako Tour nesmírně důležitá.

Věříte, že Contador ještě neřekl poslední slovo?

On ještě všem ukáže velké věci. Vždyť loni vyhrál Vueltu, letos byl čtvrtý na Tour. Je to bojovník.

Už tušíte, jak bude vypadat váš další program?

V týdnu si trochu orazím, v sobotu jedu jednorázovku Clasica San Sebastian ve Španělsku a dál se uvidí. Program doladíme s týmem v týdnu, ale už moc dalších závodů asi nebude.

Reklama