Hlavní obsah

UCI nebude zpětně řešit údajný doping cyklistů z Tour 1998

Cyklisté zapletení do dopingové aféry na Tour de France z roku 1998 se nemusejí obávat dodatečného disciplinárního řízení. Mezinárodní unie UCI tento krok vyloučila, protože testy podle ní nebyly provedeny v souladu s antidopingovým protokolem. Jezdců, kteří podle vyšetřovací komise francouzského Senátu užili EPO, bylo nejméně 18 včetně nejlepších dvou mužů konečného pořadí.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Tour de France

Článek

"Dodatečné testy účastníků Tour de France 1998 provedla francouzská laboratoř pro vědecké účely a nesplňovaly standardy pro antidopingové analýzy. Také nebyly dodrženy zásady anonymity i dán předchozí souhlas jezdců, že slouží pro vědecké účely," uvedla dnes UCI v prohlášení ke kauze, kterou rozpoutalo středeční zveřejnění seznamu. Dalších 12 cyklistů na něm bylo označeno za podezřelé.

UCI také připomněla, že neexistují analýzy B-vzorků, což je nyní běžnou praxí. Proto výsledky vyšetřování Senátu nelze podle cyklistické unie brát za platný důkaz pro případné disciplinární řízení.

Senát zveřejnil jména údajných hříšníků po pětiměsíčním vyšetřování a na seznamu je řada hvězd z pelotonu z 90. let: například italský vítěz Tour Marco Pantani, který zemřel v roce 2004 po předávkování kokainem, celkově druhý Němec Jan Ullrich nebo bývalí mistři světa Mario Cipollini či Laurent Jalabert.

Mezi podezřelými figuruje i Stuart O'Grady, jenž letos absolvoval Tour de France už posedmnácté a dělí se o rekord s počtem účastí. Po zveřejnění zprávy Senátu se přiznal, že tehdy krevní doping EPO užil, což zničilo jeho pověst v rodné Austrálii.

Reklama