Hlavní obsah

Další bývalý cyklista Blijlevens se přiznal k dopingu

Amsterodam

Bývalý nizozemský spurtér Jeroen Blijlevens je dalším cyklistou, který se po skončení kariéry přiznal k dopingu, a už není sportovním ředitelem týmu Belkin. Doznání učinil v otevřeném dopise den po zveřejnění seznamu 18 jezdců, kteří během Tour de France v roce 1998 užívali tehdy nezjistitelnou zakázanou látku EPO.

Článek

Blijlevens v letech 1995 až 1998 vyhrál vždy po jedné etapě na Tour a vavříny sbíral i na Vueltě či Giru d'Italia. Zpráva vyšetřovací komise francouzského Senátu ho však usvědčila z podvodu.

"Tento otevřený dopis je mojí zpovědí, kterou jsem měl učinit už mnohem dřív. Je těžké přiznat si chyby," uvedl Blijlevens, jenž ukončil kariéru v roce 2004. Od letoška pracoval pro stáj Belkin, nástupce Rabobanku, a na jaře podepsal deklaraci, že nikdy zakázané látky neužíval.

"Hodně lidí bude zklamaných a já to respektuju. V 90. letech se v pelotonu hodně mluvilo o zázračné látce EPO. V roce 1997 jsem se poprvé během Tour rozhodl EPO užívat. Bylo to hloupé rozhodnutí, ale já ho tehdy musel udělat. Připadal jsem si na křižovatce. Musel jsem si vybrat: na jedné straně bylo braní EPO a účast na velkých závodech, jinak bych se neudržel ani mezi průměrnými profesionály," popsal.

Po zveřejnění seznamu hříšníků z Tour 1998 se dnes přiznal k dopingu i australský cyklista Stuart O'Grady, jenž letos jel Tour de France už posedmnácté a přispěl k triumfu v týmové časovce. Mezi všemi, jež se doznali, ční jméno bývalého sedminásobného šampiona Tour Lance Armstronga.

Reklama