Hlavní obsah

Hlavu mám v pohodě, nejsem namyšlenej, říká biker Cink po životním úspěchu

Vallnord

Biker Ondřej Cink zajel na Světovém poháru v cross country v Andoře životní výsledek. Skončil druhý, a to ještě při nájezdu do posledního kola vedl o půl minuty. „I tak je to pro mě jako vítězství,“ přiznal dvaadvacetiletý závodník stáje Multivan Merida.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ondřej Cink dojel v závodě Světového poháru v Andoře druhý.

Článek

Jaké to je být druhý ve Světovém poháru?

Je to určitě víc než loňský titul mistra světa do 23 let. Tohle je závod mužů, absolutní elita, startovali tu úplně všichni. Beru to jako nejlepší výsledek kariéry.

V týdnu před závodem jste tvrdil, že o první trojku zkusíte zabojovat na příštím závodě v Kanadě. Ustřelilo vám to dřív...

Překvapilo to i mě samotného (úsměv). Zvlášť v Andoře jsem s tím tolik nepočítal. Nemám zkušenosti s vysokou nadmořskou výškou. Poprvé jsem v ní jel závod loni ve Val d'Isere. Tam jsem to totálně neudýchal. Teď jsem měl úplně stejný problém. Celý týden se mi při tréninku nejezdilo vůbec dobře. Bál jsem se, že zůstanu viset v prvním kopci po startu a budu třicátý. Jenže já tam byl čtvrtý. V závodě ze mě všechno spadlo, jelo se mi dobře.

Proto jste hned ve druhém okruhu všem odjel?

Nešlo o plánovaný útok, spíš to tak nějak vyplynulo ze situace. Dostal jsem se na první místo, jela dost velká skupina a nikdo nechtěl tahat. V cíli na rovince hodně foukalo, tak jsem prostě nasadil svoje tempo a jel jsem ho i v kopci. Najednou vidím, jak lidi postupně odpadají. Když jsem zjistil, že se vzdaluju, snažil jsem se jet hranu.

Do posledního kola jste najížděl s půlminutovým náskokem, přesto to nestačilo. Jel Švýcar Schurter tak dobře, nebo vám trochu došly síly?

Nejelo se mi nejhůř, ale Schurter to zvládl fantasticky. Musel fakt letět. Když mě dojel, hned mi nastoupil, ale před cílem jsem ho byl schopný trochu stáhnout. Sám mi po závodě říkal, že se vydal úplně ze všech sil. On je výjimečný závodník.

Oslavili jste úspěch?

S týmem jsme v hotelu vypili jedno šampaňské, dali jsme si dvě piva a šel jsem spát. Všichni byli nadšení, dostal jsem spoustu gratulací.

Nezatočí se vám z takového výsledku hlava?

Doufám, že ulítávat nebudu. Hlavu mám v pohodě, nejsem namyšlenej. Být v top 3 je krásná věc, ale do každého dalšího závodu půjdu s pokorou. Vím, že je tam patnáct lidí, kteří mohou být na pódiu.

Budou si vás teď soupeři víc všímat?

Asi jo. Přece jen to nebyl náhodný výsledek. Už jsem byl šestý na svěťáku v Novém Městě, sedmý na mistrovství Evropy. Vítěz Schurter mě chválil, že jsem ten závod udělal. To potěší.

Reklama