Hlavní obsah

Armstrong pojede Tour de France i letos

Lance Armstrong se letos pokusí posedmé vyhrát legendární cyklistický závod Tour de France. Americký fenomén, který loni vybojoval na Tour rekordní šestý triumf za sebou, nad svým startem dlouho váhal. Dnes potvrdila Armstrongovu účast jeho stáj Discovery Channel na své internetové stránce.

Foto: ČTK

Lance Armstrong

Článek

"Na Tour už se těším i na šanci vyhrát ji posedmé," řekl třiatřicetiletý slavný vrchař, který převážně v horách přidal loni k šestému titulu i pět etapových vavřínů. K úspěchům mu v americkém týmu US Postal, který před touto sezónou změnil název podle nového sponzora, pomohl i český profesionál Pavel Padrnos.

Vyhraje Lance Armstrong opět Tour de France?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Nad Armstrongovým startem v letošním ročníku Tour, který se uskuteční od 2. do 24. července, visel dlouho otazník. Až teprve zveřejněný itinerář pro první polovinu sezóny ukončil spekulace, že by mohl "Starou dámu" vynechat a místo toho se zaměřit na další velké závody Giro d'Italia a Vueltu.

Do pelotonu se Armstrong zařadí poprvé 6. března v etapovém závodu Paříž - Nice, v dubnu bude startovat v belgických Flandrech a pak na domácí půdě v Tour de Georgia. "Už se těším, až se znovu posadím do sedla a začnu závodit, i když moje současná kondice má daleko k ideálnímu stavu," uvedl populární Texasan, který v minulosti vyhrál boj s rakovinou.

O jeho fyzičku se bude starat převážně manažer stáje Johan Bruyneel. "Na jaře na tom zapracujeme a možná ještě nějaké závody do našeho kalendáře přidáme," dodal Armstrong.

Ullrich se startem Armstronga počítal

Zpráva o Armstrongově startu potěšila Jana Ullricha, který na Tour zvítězil v roce 1997 a pak s nezlomným Američanem ve čtyř vzájemných bitvách prohrál. "Je dobře, že znovu pojede. Ti nejlepší mají na Tour startovat, chci se měřit se skutečnou špičkou," řekl německý cyklista.

Ullrich loni skončil čtvrtý a zastínil ho stájový kolega z T- Mobile Andreas Klöden. Manažera německého týmu Olafa Ludwiga dnešní Armstrongovo prohlášení nepřekvapilo. "Počítal jsem s tím. Proč by měl sponzor v nejdůležitějším závodu v roce nechat svého nejlepšího koně ve stáji?" prohlásil. Klöden mínil, že šestinásobný vítěz by neměl v pelotonu Tour chybět tak dlouho, dokud bude aktivně závodit.

Velkou radost udělal Armstrong šéfovi závodu Jeanu-Mariemu Leblancovi. Věděl, že má ve smlouvě s novým sponzorem podmínku, že Tour určitě ještě jednou pojede. Americký cyklista však dosud nechával všechny v napětí, který rok to bude. "Rozhodl se přijmout výzvu už teď, což je dobré. Tour nemá nikdy jasného favorita, ale jsem nadšen, že jednoho z nich budeme mít znovu ve startovním poli," uvedl Leblanc.

Reklama