Hlavní obsah

Já a lídr? Uvidíme po třech dnech, říká Kreuziger před Vueltou

Praha

V minulém týdnu oznámil tým Saxo-Tinkoff, že český cyklista Roman Kreuziger by měl být na nadcházející Vueltě přirozeným lídrem kvůli svým výsledkům v sezóně a předpokladům na největších etapových závodech. On sám tuhle roli bere trošku s rezervou. „Uvidíme, co přinesou první tři dny, pak se uvidí, jak kdo z nás na tom bude,“ říká pátý muž letošní Tour de France.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Český cyklista Roman Kreuziger

Článek

Adepty na celkové pořadí jsou z jeho týmu ještě Ir Roche, Polák Majka a Dán Chris Anker Sörensen. „Podle mě máme předpoklady, abychom měli dva až tři lidi v první desítce. Dost bude záležet na tom začátku. Hned na úvod je časovka družstev, v níž můžeme být silní, pak dvě etapy s cílem na kopci," vzhlížel k začátku v sobotu startující Vuelty, kam ve středu odpoledne odlétá.

Když ho vedení týmu pasovalo do role lídra, vzal to s úsměvem. „Asi přihlídli k výsledkům testu, který jsem jel minulý týden na soustředění v Livignu. Nedopadl špatně," prozradil Kreuziger. „Oni řekli, že jsem přirozeným lídrem. Asi hlavně kvůli mým výsledkům. Za těch osm let, co jsem u profíků, za mnou něco stojí. A díky tomu mě napasovali do role přirozeného lídra," myslí si nejúspěšnější český cyklista současnosti.

Já už mám splněno, říká Kreuziger

Konkurence bude podle něj obrovská. „Lidi, kteří jeli Giro, budou celkově odpočatější než my, co jsme startovali na Tour. Ale máme silný tým a nemusíme se ničeho bát. My čtyři jsme tam do kopců, ostatní kluci jsou výborní pomocníci na roviny i do hor nebo mohou skákat do úniků. Lidi jako Petrov, Niki Sörensen, Zaugg, Mörköv nebo Tossato dodají týmu klid," jmenoval další členy sestavy Saxo-Tinkoff na Vueltě.

On sám tvrdí, že v sezóně už má splněno. Vyhrál prestižní klasiku Amstel Gold Race, kromě úspěchu na Tour skončil třetí na závodě Kolem Švýcarska a stejné umístění mu patřilo i na srpnové jednorázovce Clásica San Sebastian.

Mistrovství světa bude těžké

„Sezónu už takhle budu hodnotit jako výbornou a všechno, co přijde dál, už bude jen bonus navíc. Uvidíme, jak se bude dařit na Vueltě a kolik sil ve mně zůstane na mistrovství světa v Itálii. Letos je opravdu těžké a mělo by mi to sedět. Navíc tam budeme mít v rámci reprezentace silný tým," dodal Kreuziger.

Když se ještě ohlédne za Tour, kde skončil pátý, znovu vyzdvihne týmového lídra Contadora. I když skončil až čtvrtý, o jedno místo před ním. „Díky Albertovi jsem dosáhl nejlepšího českého výsledku na Tour. Spousta lidí říká, že jsem byl v některých etapách lepší než on. Ale když si je promítnu zpátky, tak posledních deset dní dokázal Alberto s nejlepšími zůstávat déle než já. Jeho přítomnost mi dodávala sílu, bez něj bych to nedokázal," prozradil český cyklista na tiskové konferenci.

Je rád, že se daří i ostatním českým závodníkům. Naposledy Štybarovi, který vyhrál závod Eneco Tour. „Přál bych si, aby naše úspěchy zvýšily zájem o cyklistiku. Aby rodiče přivedli děti do oddílů a jednou bylo víc Kreuzigerů, Štybarů, Königů nebo Bártů."

Reklama