Hlavní obsah

Český cyklista König útočil na etapový triumf na Vueltě. Nakonec dojel čtvrtý

Baiona

Po velkém úspěchu sahal český cyklista Leopold König ve druhé etapě Vuelty, když se krátce před cílem probojoval na první příčku, jenže jeho únik konkurenti zlikvidovali a Königa odsunuli na čtvrté místo. Vyhrál irský kolega Romana Kreuzigera ze stáje Saxo-Tinkoff Nicolas Roche před Španělem Danielem Morenem a Italem Domenikem Pozzovivem. Kreuziger projel cílem bezmála 177 kilometrů dlouhé etapy s mankem čtrnácti sekund jako osmnáctý.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Cyklista stáje Saxo-Tinkoff Nicolas Roche se raduje z triumfu ve druhé etapě Vuelty.

Článek

Do čela celkového pořadí se po první individuální etapě dostal Ital Vicenzo Nibali, který má osmisekundový náskok před dnešním vítězem. Kreuziger a König jsou se ztrátou 32 sekund na 10. a 11. příčce.

V průběhu etapy mezi městy Pontevedra a Baiona se dlouho v čele pohybovala tříčlenná skupinka uprchlíků ve složení Alex Rasmussen, Francisco Javier Aramendia, Gregory Henderson. Ta si vypracovala až třináctiminutový náskok, ale na úpatí závěrečného stoupání ji peloton dostihl.

V průběhu jedenáctikilometrového stoupání z čelní skupiny odpadli někteří závodníci včetně majitele červeného trikotu pro lídra celkové klasifikace Slovince Janeže Brajkoviče. Kilometr a půl před cílem nastoupil König a záhy si vypracoval slibný náskok, ale o etapový triumf ho připravila trojice pronásledovatelů v čele s devětadvacetiletým Rochem.

Můžeme hrát na více karet

"Nico to zvládl skvěle a je super pro něj i pro náš tým, že se mu podařilo vyhrát hned na začátku. Ukazuje, že se na Vueltu hodně chystal a má dobrou formu," komentoval kolegův úspěch na svém oficiálním webu Kreuziger.

V přední skupině s ním dojel i polský kolega Rafal Majka, další cyklista z téže stáje Chris Anker Sörensen zaostal o sedm vteřin. "Je dobré, že můžeme hrát na více karet. Jsem rád, že jsem vpředu vydržel. Je šance, že bych se mohl začít rozjíždět. Uvidíme hned zítra v další těžké etapě," poznamenal pátý muž letošní Tour de France.

Ocenil i výkon krajana Königa, který zažívá premiéru v třítýdenním etapovém závodě. "Je to pro něj první Grand Tour. Chce se ukázat a zkusil to hned na začátku. Na vítězství mu to nevyšlo, ale je vidět, že v horách může něco předvést," dodal Kreuziger.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 2. etapa: Pontevedra - Baiona (176,8 km):
1. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff)4:37:09
2. Moreno (Šp./Kaťuša)-2
3. Pozzovivo (It./AG2R)-6
4. König (ČR/NetApp)-11
5. Valverde (Šp./Movistar)
6. Ulissi (It./Lampre)
7. Rodríguez (Šp./Kaťuša) všichni-12
8. Basso (It./Cannondale)
9. Mollema (Niz./Belkin)
10. Urán (Kol./Team Sky)
...
18. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni-14, 90
90. Bárta (ČR/NetApp)-7:26
147. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quickstep)-9:53
Průběžné pořadí:
1. Nibali (It./Astana)5:07:22
2. Roche-8
3. Zubeldia (Šp./RadioShack)
4. Horner (USA/RadioShack)
5. Kiserlovski (Chorv./RadioShack) všichni-10
6. Urán-22
7. Hermans (Belg./RadioShack)
8. Valverde oba-27
9. Majka (Pol./Saxo-Tinkoff)
10. Kreuziger
11. König všichni-32
...
87. Bárta-7:47
110. Štybar-9:55

Reklama