Hlavní obsah

Horner se stal na Vueltě nejstarším vítězem etapy

Třetí etapu cyklistické Vuelty vyhrál americký veterán Chris Horner a vystřídal v čele závodu Itala Vicenza Nibaliho. Roman Kreuziger dojel v pondělí jako nejlepších z Čechů na 22. místě se ztrátou 13 sekund na vítěze a posunul na průběžnou devátou příčku. Elitní desítku uzavírá Leopold König, který dorazil ve stejném čase jako šestadvacátý a rovněž si polepšil o jedno místo.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Český cyklista Roman Kreuziger

Článek

Horner nasadil k útoku v posledním kilometru závěrečného stoupání třetí kategorie a přehnal se kolem Itala Ivana Santaromity, jenž se pokusil o trhák chvíli před ním. V 41 letech a 307 dnech se člen stáje RadioShack stal nejstarším vítězem individuální etapy na některé z Grand Tour a zároveň nejstarším lídrem.

"Závěr byl hodně rychlý. Věděli jsme, že se to může nadělit. Já chytil malinkou díru, zůstal jsem tam se Sánchezem. Ale nejdůležitější je, že Roche a Majka neztratili skoro nic. Já měl za úkol přečkat první těžké dny, což se podařilo. Uvidíme, jak se budu dál rozjíždět," uvedl Kreuziger po etapě, v níž došlo k několika pádům. "Etapa byla hodně větrná a nervózní. My jsme byli pořád v první skupině a naštěstí jsme se pádům skoro vždycky vyhnuli. Jen jednou zůstal na chvíli vzadu Majka a jediný, kdo spadl, byl Oliver Zaugg. Ale nic vážného se mu nestalo."

Horner dokázal triumfovat na jednom ze tří největších etapových závodů poprvé v kariéře a vynahradil si dosud smolnou sezónu, kterou mu pokazilo téměř půlroční zranění kolena. Kvůli němu přišel také o Tour de France, ale po dlouhé pauze se vrátil ve výborné formě. Před dvěma týdny vybojoval první letošní vítězství na závodě Kolem Utahu, v němž obsadil celkové druhé místo.

Díky bonifikaci oblékl Horner červený trikot lídra a vede o šest sekund před Nibalim, který dokončil etapu na jedenácté příčce s odstupem šesti sekund.

Horner: Věřím, že mohu zvítězit i na Vueltě

"Přijel jsem sem ve výtečné formě a letošní trať mi sedí. Cítím se silný," pochvaloval si Horner v cíli etapy, v které za ním skončili vítěz Vuelty z roku 2009 Alejandro Valverde a další Španěl Joaquím Rodríguez, třetí muž letošní Tour de France. "Mým cílem je skončit co nejvýš v celkovém pořadí. Už jsem vyhrál Kolem Baskicka (2010) a věřím, že mohu zvítězit i na Vueltě," prohlásil.

Etapovým triumfem překonal veteránský rekord Belgičana Pina Ceramiho, jenž dokázal vyhrát na Tour de France v roce 1963 dva měsíce po svých 41. narozeninách. Dosud nejstarším vedoucím jezdcem na Grand Tour byl Ital Andrea Noe, jenž měl růžový trikot na Giru d'Italia 2007 v 38 letech.

Valverde litoval, že se mu nepovedlo vyhrát. "Je to škoda, ale dobré je, že jsem nasbíral bonusy," konstatoval šestý muž průběžné klasifikace.

Cyklistický závod Vuelta - 3. etapa: Vigo - Mirador de Lobeira (179,8 km).
1. Horner (USA/RadioShack) 4:30:18
2. Valverde (Šp./Movistar)
3. Rodríguez (Šp./Kaťuša)
4. Uran (Kol./Sky)
5. Martin (Ir./Garmin)
6. Mollema (Niz./Belkin)
7. Scarponi (It./Lampre) všichni -3
8. Zubeldia (Šp./RadioShack)
9. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff)
10. Basso (It./Cannondale) všichni -6
...22. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff)
26. König oba -13
71. Bárta (oba ČR/Netapp-Endura) -1:37
146. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick Step) -6:24.
Průběžné pořadí:
1. Horner 9:37:40
2. Nibali (It./Astana) -8
3. Roche -14
4. Zubeldia -16
5. Kiserlovski (Chorv./RadioShack) -23
6. Valverde -24
7. Urán -25
8. Majka (Pol./Saxo-Tinkoff) -38
9. Moreno (Šp./Kaťuša) -44
10. Kreuziger
11. König oba -45
...72. Bárta -9:24
121. Štybar -16:19.

Reklama