Hlavní obsah

Olympijský šampión Kulhavý nechápe propad formy. Ale neházím flintu do žita, říká

Olympijský vítěz v cross country horských kol z Londýna Jaroslav Kulhavý si chce na mistrovství světa v Jihoafrické republice spravit chuť. Posledních pár závodů mu nevyšlo podle představ, ve Světových pohárech v Andoře a Kanadě se mu nedařilo, ale teď by rád horší výsledky zlomil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Kulhavý

Článek

Už víte, co bylo příčinou poklesu formy?

Pořád je to pro mě trošku záhada. Rád bych měl tyhle věci vyjasněné aspoň s výhledem na příští sezónu, abych se vyvaroval chyb. Po svěťáku v Andoře jsem byl na lékařském vyšetření, které nic zásadního neodhalilo. Možná jsem byl přetrénovaný z bloku po ve Val di Sole, těžko říct. Ale pokles mojí formy byl během krátké doby strašně velký. To není normální.

Co jste s tím v přípravě na šampionát udělal?

Teď už není moc čas něco vymýšlet. Kvalitně jsem trénoval, odvedl jsem maximum, co šlo. Ale absolutně nedokážu odhadnout, jak na tom budu v samotném závodě.

I proto jste se rozhodl, že budete startovat ve středeční štafetě?

Bude to pro mě takový menší test, ale otázkou je, kolik toho napoví. Pojedu jen jedno kolo, které jsem většinou v klidu zvládal i na těch předešlých závodech. Spíš jsem míval problémy až po dvou okruzích. Uvidíme, jak se mi tu pojede, sám jsem zvědav.

Jaký výsledek vás na šampionátu uspokojí v individuálním závodě?

Beru to tak, že mě čeká nejdůležitější závod roku, a rád bych si spravil chuť. Neházím flintu do žita, pořád můžu sezónu zachránit. Snad jsem ve výkonnosti udělal nějaký pokrok a uvidíme, na co to bude stačit. Já sám věřím ve zlepšení. Kdyby se mi povedlo skončit do tří, byl by to super výsledek. I umístění v první desítce bych považoval za uklidňující. Co bude dál, to už by bylo zklamání.

Jak závodník vašeho formátu zvládá výsledkový propad po psychické stránce?

Není to nic příjemného. Rok jsem začal poměrně dobře a plánoval jsem, že ve druhé půlce sezóny budu útočit na první místa. Jenže všechno nabralo úplně opačný směr. Rád bych se vrátil tam, kde jsem byl, nejlíp ještě letos. Už se ale docela těším na konec sezóny. Dám si delší odpočinek a pořádně se nachystám na příští rok. Čeká mě vlastně už jen mistrák světa a finále svěťáku, to jsou poslední dva důležité závody.

Nepopichujete se teď s reprezentačním kolegou Ondřejem Cinkem, že vás poslední dobou porážel?

Ne, já mu kvůli těm problémům vůbec nemohl konkurovat. Popichovat se můžeme, až budeme blízko sebe. V Kanadě byl čtyři místa přede mnou, teď tam můžeme být někde spolu. Rozhodně to není boj nás dvou.

Koho považujete za největšího favorita?

Zdejší trať nejvíc sedí Švýcaru Schurterovi, každý rok si ji pochvaluje. Tak asi jeho. Pro mě je tahle trať takový průměr, ale určitě mám oblíbenější.

Reklama