Hlavní obsah

Dopingový hříšník Di Luca bude čelit hrozbě doživotního trestu

Řím

Vítěze Gira d'Italia z roku 2007 Danila Di Lucu čeká ve středu v Římě slyšení před Italským olympijským výborem (CONI). Sedmatřicetiletý cyklista byl předvolán kvůli dubnovému pozitivnímu testu na EPO. Šlo o druhý případ, kdy byl přistižen, a celkově o třetí provinění proti dopingovým pravidlům. Hrozí mu doživotní zákaz startů.

Foto: Riccardo Di Luca, ČTK/AP

Vítěz Gira d'Italia z roku 2007 Danil Di Luca.

Článek

Di Luca odevzdal pozitivní vzorek krátce před startem letošního Gira 29. dubna, kdy ho dopingoví komisaři kontrolovali doma. Di Luca byl ze závodu vyloučen a jeho stáj Vini Fantini-Selle Italia ho ihned propustila.

Sám vinu popíral, ale vedení stáje, s níž uzavřel kontrakt až v průběhu této sezóny, ho bez milosti odepsalo. "Je to blázen. Idiot a kretén, co by se měl nechat vyšetřit, protože je nemocný. K tomu není co více říci," uvedl tehdy sportovní ředitel Luca Scinto.

Italský závodník pykal již v minulosti za pozitivní test na EPO při Giru 2009, dostal dvouletý zákaz. Vyšetřovatelé z CONI mu ale následně podle pravidel antidopingové agentury WADA zkrátili trest o devět měsíců, neboť jim pomohl odhalit další dopingové přestupky. Po vítězství na Giru 2007 byl potrestán zákazem startů na tři měsíce za kontakty s lékařem Carlem Santuccionem.

Nyní je Di Luca "ztraceným případem" už i pro šéfa Gira. "Potřebuje pomoc," prohlásil Michele Acquarone.

Reklama

Související témata: