Hlavní obsah

Smolař Martin jel v úniku od startu, v šesté etapě Vuelty ho chytli dvacet metrů před cílem

Cáceres/Praha

Smutným hrdinou šesté etapy cyklistické Vuelty se stal německý cyklista Tony Martin, týmový kolega Zdeňka Štybara z Omega Pharma-Quick Step. Od startu až do cíle jel sám v úniku 175 kilometrů, ale zhruba dvacet metrů před páskou ho pohltil peloton.

Foto: Foto: OPQS/Tim de Waele

Německý cyklista Tony Martin během 6. etapy Vuelty.

Článek

Vítězství vybojoval ve spurtu vedoucí skupinky Michael Morköv, což je dánský parťák Romana Kreuzigera z formace Saxo-Tinkoff. V celkovém pořadí se po rovinaté etapě nic neměnilo, lídrem zůstává Ital Vincenzo Nibali z Astany. Z českého kvarteta je Roman Kreuziger desátý, Leopold König čtrnáctý.

Osmadvacetiletý Martin, dvojnásobný mistr světa v časovce, pojímá Vueltu jako trénink na světový šampionát, který se koná koncem září v Itálii. Už ve středeční etapě jel v závěru dlouho na špici, aby pomohl pelotonu dohnat uprchlíky, dnes si střihnul takovou delší individuální časovku, zhruba na 175 kilometrů. Tak dlouho jel totiž v samostatném úniku.

Už po 10 kilometrech měl německý cyklista náskok 1:40 min., brzy ho zvýšil na více než sedm minut. V závěru ho sice peloton začal sjíždět, protože byla šance na etapové vítězství pro sprintery, ale Martin dál dupal do pedálů a odolával i rozjetému sprinterskému vlaku, v němž se točil jeden závodník za druhým. V samém závěru nastoupil ve spurtu do mírného kopce švýcarský excelentní klasikář i časovkář Cancellara, ale rychlejší než on byl nakonec Mörköv, který dokázal využít svou akceleraci z dráhových závodů.

Kreuziger kolegu chválil

„Zaslouží velkou pochvalu. Jsme rádi, že se nám povedlo etapu vyhrát. Prvenství Michaela ve spurtu balíku je asi překvapením pro všechny. On je sice hodně rychlý z dráhy, ale není to klasický spurtér," chválil Mörköva týmový kolega Kreuziger.

Pro Martina je Vuelta prvním startem od Tour de France, kde vyhrál jednu časovku. „Vuelta je ideální závod, abych zlepšil svou kondici směrem k mistrovství světa," prozradil německý závodník, co je jeho prioritou. Usilovat o třetí titul z časovky v řadě bude usilovat 25. září ve Florencii. „Tady se chci zaměřit hlavně na úspěch v časovce v Tarazoně," tvrdil německý závodník.

„Myslím, že mám lepší formu než vloni touhle dobou, protože to jsem se stále zotavoval ze zlomeniny ruky z Tour," přiznal. Letos se na Tour šeredně potloukl hned v první etapě, ale dokončil ji. „Měl jsem dost prostoru na odpočinek i trénink," přiznal Martin.

Všeobecně se očekává, že Vueltu po dvou týdnech zabalí, aby měl klid na závěrečnou přípravu na časovku. „Uvidíme ze dne na den," odmítá, že by to bylo stoprocentní.

Výkon Martina ocenil i Roman Kreuziger. „Když odjížděl, asi to bral tak, že si dá kvalitní trénink na mistrovství světa v časovce. Těžko mohl pomýšlet na vítězství, když jel sám. Ale jel výborně, a kdyby s ním byl vpředu aspoň jeden další závodník, tak jsme je nedojeli. Týmy, které mají sprintery, to moc dobře spočítané neměly a bylo to fakt s klikou. Asi z toho nebude dělat tragédii, ale vždycky je nepříjemné, když člověk přijde o vítězství až takhle v závěru. Navíc ho to muselo stát spoustu energie," prohlásil Kreuziger.

Cyklistický závod Vuelta - 6. etapa Guijuelo - Cáceres (175 km):
1. Mörköv (Dán./Saxo-Tinkoff) 3:54:15
2. Richeze (Arg./Lampre)
3. Cancellara (Švýc./RadioShack)
4. Farrar (USA/Garmin)
5. Flecha (Šp./Vacansoleil)
6. Matthews (Austr./Orica)
7. Martin (Něm./Omega Pharma-Quick Step)
8. Meersman (Belg./Omega Pharma-Quick Step)
9. Gilbert (Belg./BMC)
10. Brown (Austr./Belkin)
...42. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff)
78. König
121. Bárta (oba ČR/NetApp)
125. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick-Step) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Nibali (It./Astana) 22:38:07
2. Horner (USA/RadioShack) -3
3. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff) -8
4. Zubeldia (Šp./RadioShack) -16
5. Valverde (Šp./Movistar) -21
6. Kiserlovski (Chorv./RadioShack) -26
7. Urán (Kol./Sky) -28
8. Moreno (Šp./Kaťuša) -31
9. Majka (Pol./Saxo-Tinkoff) -38
10. Kreuziger -42
...14. König -48
82. Bárta -15:39
88. Štybar -17:15.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články