Hlavní obsah

Unavený Kreuziger nedělá z propadu pořadím na Vueltě tragédii

Praha

V úvodu Vuelty se cyklista Roman Kreuziger držel v první desítce jako nejlepší z Čechů, ale od soboty se na něm začala projevovat únava a ve třech těžkých etapách hodně ztratil. „Nikdo z toho nedělá tragédii. Ani já, ani tým. Musel jsem počítat s tím, že i tahle varianta může nastat. A já nikde nevykřikoval, že jedu na Vueltu jako lídr," prohlásil Kreuziger.

Foto: Profimedia.cz

Český cyklista Roman Kreuziger (vlevo) na Vueltě.

Článek

Jak se momentálně cítíte?

V pondělí už se mi jelo podstatně líp než v neděli. Tu jsem si protrpěl nejvíc. V pondělní těžké etapě jsem odvedl dost práce pro tým a ty kopce v závěru jsem už pak mohl jet v klidu. Tahal jsem hlavně po rovinách, na konci jsme tam měli čtyři lidi.

Přišlo vám vhod volno?

Jo, asi jako každému... Dlouho jsem spal a měl jsem absolutní klid bez kola. Ve středu nás čeká časovka, kterou jsem původně chtěl zkusit zajet co nejlíp. Ale teď se vzhledem k propadu v pořadí budu snažit co nejvíc šetřit, abych se z toho do víkendu dostal a byl platný klukům v těžkých horských etapách.

Z čeho podle vás pramenil pokles v pořadí?

Jsem unavený. Sezóna je dlouhá. Nevím, na kolik se na tom podepsala Tour, ale někdy to prostě na člověka padne a nic s tím nenadělá. Nedělal bych z toho ale tragédii. Věděl jsem už před Vueltou, že i tenhle scénář může přijít. Nejsem jediný, komu se něco takového přihodí, a já už mám navíc v sezóně splněno. Říkal jsem, že cokoliv se podaří na Vueltě, bude bonus navíc.

Jaký je to pocit, když závodník vašeho formátu odpadá v kopcích daleko dříve než normálně?

Nijak deprimující to není. Tělo prostě stávkuje a nic s tím nejde udělat. Není možné jet celou sezónu na sto procent. A já jel na Vueltu s tím, že se nejdřív potřebuju rozjet po pauze, pak se zkusím zmáčknout a uvidíme, na co to bude stačit. Na pořadí tady prostě nemám.

Bylo by pro vás k něčemu, kdybyste byl třeba osmnáctý, a ne na 66. místě jako nyní?

Osmnáctý nebo stodvacátý, to je v mém případě úplně jedno. Hranicí úspěchu na Grand Tour je první desítka, pak už je to jedno.

Lídr vašeho týmu Nicolas Roche je zatím třetí. V jakém se nachází rozpoložení?

Myslím, že je na tom hodně dobře. A Polák Majka je taky v desítce, ten je lepší den ode dne. Nebýt ztráty ve sjezdu v jedné z těch etap, tak je ještě výš. Sice je před námi ještě spousta těžkých etap, ale dva lidi v desítce klidně v cíli Vuelty můžeme mít.

S Rochem bydlíte na pokoji. Prožívá roli lídra týmu hodně?

Přijel sem namotivovaný, protože se na Vueltu speciálně chystal. Věřil, že může zajet dobrý výsledek. Je hodně v klidu. Snažím se mu ho dodávat i já na pokoji. Hodně spolu mluvíme.

Nepřekvapuje vás, že Vueltu vede skoro dvaačtyřicetiletý Američan Horner?

Až tolik ne. Měl dlouhou pauzu, od března nezávodil. Po Tirrenu šel na operaci s kolenem, před Vueltou jel jen jeden závod na rozjetí v Americe. Je odpočatý a už několikrát ukázal, že je schopen závodit i s těmi nejlepšími.

Ale v tomhle věku...

Pro nás mladší je to dobré znamení, že se dá na úrovni závodit dlouho. (smích)

Reklama