Hlavní obsah

Soud nařídil Armstrongovi prozradit detaily o dopingu

Bývalý slavný cyklista Lance Armstrong musí poskytnout detailní informace o dopingové minulosti. Rozhodl o tom soud v Texasu, u kterého jednačtyřicetiletého Američana zažalovala pojišťovací společnost Acceptance Insurance Holding požadující vrácení tří miliónů dolarů (asi 59 miliónů korun).

Foto: Sport.cz

Bývalý slavný americký cyklista Lance Armstrong

Článek

Podle Armstrongových právníků se společnost chce pouze zviditelnit na sledované aféře, soudy však jejich protesty zamítl. Pokud by byl Armstrong skutečně přinucen vypovídat, mohlo by podle agentury AP vyjít najevo, kdo všechno o jeho dlouholetém dopingu věděl. Mluví se zejména o bývalé manželce Kristin a šéfovi Mezinárodní cyklistické unie Patu McQuaidovi.

Armstrong čelil obviněním z dopingu po celou kariéru a letos v lednu se k systematickému užívání zakázaných látek bez větších detailů přiznal v televizním pořadu Oprah Winfreyové. Dostal doživotní zákaz činnosti, přišel o většinu titulů včetně rekordních sedmi triumfů na Tour de France a kvůli obvinění z podvodu na něj byla podána řada žalob.

Nedávno se proto dohodl na mimosoudním vyrovnání se Sunday Times, který mu v roce 2006 musel za tehdy nepodložené obvinění z dopingu zaplatit odškodné 300 tisíc liber. Po přiznání však britský list po Armstrongovi požadoval milión liber.

Soudní pře tím pro Armstronga zdaleka nekončí. Americká vláda chce vrátit 30 miliónů dolarů, které cyklistově stáji poskytl někdejší sponzor americká pošta, vrácení dvanácti miliónů z odměn za Tour de France pro změnu požaduje společnost SCA Promotions. Další žaloby soudy teprve projednávají.

Reklama