Hlavní obsah

König zůstal osmý na Vueltě i po královské etapě, dál vede Nibali

Peyragudes

Královskou patnáctou etapu Vuelty vyhrál po dlouhém úniku francouzský cyklista Alexandre Geniez. V čele závodu, který během náročného víkendu opustila řada jezdců včetně Romana Kreuzigra a Zdeňka Štybara, je dál Ital Vincenzo Nibali. Průběžné osmé místo stále drží český cyklista Leopold König, který dojel v neděli třináctý se ztrátou necelých čtyř minut na Genieze.

Foto: Miguel Angel Morenatti, ČTK/AP

Lídr Vuelty Vincenzo Nibali

Článek

Pětadvacetiletý Francouz dosáhl životního úspěchu. Člen stáje FDJ.fr ujel v úvodu etapy z Andorry s početnou skupinou a před posledním ze čtyř stoupání první kategorie se vydal k sólové jízdě, kterou dotáhl k úspěchu na domácí půdě. Cílem ve francouzském lyžařském středisku Peyragudes projel po 225 km a více než šesti hodinách v sedle s náskokem tří minut.

"Cíl ve Francii znamenal motivaci navíc, rozhodně to byl ale hodně těžký den," řekl v cíli Geniez. "Až do posledních dvou kilometrů jsem nebyl schopný si to užívat. Nikdy nevíte, jestli vám nedojde energie a to může znamenat konec. Byl to můj nejlepší den," dodal.

Druhý skončil Ital Michele Scarponi a třetí Ir Nicolas Roche. Na čtvrtém místě přivedl se ztrátou 3:20 skupinu favoritů Nibali.

Štybar Vueltu nedokončí

Úřadující šampión Giro d'Italia v etapě s přehledem držel krok se všemi pokusy o nástup svých největších konkurentů a v průběžném pořadí drží náskok 50 sekund před Američanem Christopherem Hornerem. "Byl to náročný den. Byla velká zima a větrno. Purito (Joaquím Rodríguez) a Horner se snažili útočit. Zkoušel jsem to taky, ale v tom protivětru jsem nedokázal chytit tempo," řekl Ital s tím, že se nakonec rozhodl raději šetřit síly před pondělní poslední pyrenejskou etapou.

König si upevnil celkové osmé místo, zato další z Čechů v neděli Vueltu opustil. Po Kreuzigrovi, který vzdal v sobotní propršené a studené etapě s dalšími 13 závodníky, odstoupil také Štybar. Vítěz sedmé etapy tak svou druhou Grand Tour v kariéře nedokončí.

V pondělí se pojede další horská etapa z Grausu do Formigalu, která měří 146,8 km.

Cyklistický závod Vuelta - 15. etapa Andorra - Peyragudes (232,5 km):
1. Geniez (Fr./FDJ.fr) 6:20:12
2. Scarponi (It./Lampre) -3:02
3. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff) -3:07
4. Nibali (It./Astana)
5. Valverde (Šp./Movistar)
6. Horner (USA/RadioShack)
7. Rodríguez (Šp./Kaťuša)
8. Pozzovivo (It./AG2R) všichni -3:20
9. Herrada (Šp./Movistar)
10. Arroyo (Šp./Caja Rural) oba -3:23
...13. König (ČR/NetApp-Endura) -3:56
123. Bárta (oba ČR/NetApp-Endura) -35:09.
Průběžné pořadí:
1. Nibali 60:20:21
2. Horner -50
3. Valverde -1:42
4. Rodríguez -2:57
5. Pozzovivo -3:43
6. Roche -3:49
7. Pinot (Fr./FDJ.fr) -4:59
8. König -6:18
9. S. Sánchez (Šp./Euskaltel) -7:46
10. Kangert (Est./Astana) -9:11
...99. Bárta -2:16:29.

Reklama

Související témata: