Hlavní obsah

Největší jednorázová cyklistická akce v Česku přivítá i Kulhavého se Štybarem

Praha

Česká cyklistická špička otestuje svoji formu na Tour Bohemia. Druhý ročník jednorázového silničního závodu proběhne 21. září, jen den před mistrovstvím světa ve Florencii. Pojede se z Českých Budějovic do Prahy a na startující čeká přes 160 km s převýšením 2050 metrů. Mezi největší kandidáty na vítězství patří olympijský vítěz v cross country horských kol z Londýna Jaroslav Kulhavý nebo vítěz 7. etapy letošní Vuelty Zdeněk Štybar. „Chceme, aby tu byla co nejužší česká špička. Přece jenom se jedná o největší jednorázový podnik na našem území,“ prozradil ředitel akce Miroslav Poche.

Foto: Ivana Roháčková

Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý.

Článek

Tour Bohemia patří do druhé kategorie kalendáře Mezinárodní cyklistické unie (UCI) a prvních osm závodníků v cíli si připíše i body do Evropské tour, ve které osmou příčku drží Jan Bárta (NetApp) a hned za ním je Petr Vakoč (Etixx - Ihned). Oba dva však s největší pravděpodobností nenastoupí, protože se soustředí na mistrovství světa ve Florencii (22. - 29. září), kde je na první den naplánována časovka družstev.

Organizátoři Tour Bohemia si start závodu naplánovali na 11:20, kdy se celý peloton vydá na 160,1 km dlouhou štreku od Obchodního centra Géčko v Českých Budějovicích. Finiš bude v Praze-Podolí, konkrétně u Žlutých lázní. „ Žluté lázně jsou přirozeným centrem společenského života, proto chceme, aby se končilo zrovna zde," řekl Poche.

Ve hře budou i čtyři prémie, každá o 100 eur. Nejnáročnější stoupání čeká peloton v Jílovém u Prahy.

Při loňském premiérovém ročníku zvítězil v těsném souboji Slovák Maroš Kováč z Dukly Trenčín před Romanem Kreuzigerem. Slovenský cyklista bude na startu i tentokrát, místo Kreuzigera se však organizátoři rozhodli pozvat jiné závodníky. „Účast nám potvrdili i Kulhavý se Štybarem, takže to bude rozhodně zajímavá podívaná," konstatoval Poche. „Je to největší jednorázový podnik u nás, proto chceme, aby tu byli ti nejlepší," dodal.

Pořadatelé mají doposud potvrzených 20 týmů, ve kterých se představí závodníci z 8 zemí světa. Například v německém družstvu Thuringer Energie Team figurují Alex Frame z Nového Zélandu a Jack Cummings z Austrálie.

Budějovice jsou přitažlivé jak pro diváky, tak pro cyklisty

Tour Bohemia je specifická v tom, že se pokaždé startuje z jiného města. První ročník vedl z Karlových Varů, ten letošní povede z Českých Budějovic a na příští rok je naplánován z Hradce Králové. „První plán při založení Tour Bohemia byl, že postupně vystřídáme všechna krajská města," pravil Poche. „Budějovice jsou velice cyklisticky přitažlivé. Navíc trať povede přes Hlubokou, Temelín a Týn nad Vltavou, což může být atraktivní nejen pro diváky, ale také pro samotné cyklisty," vysvětlil Poche, proč padla volba zrovna na jihočeskou metropoli.

Největší jednorázový podnik v tuzemsku si kromě Štybara a Kulhavého nenechá ujít ani nejlepší česká stáj Bauknecht - Author. „Tím, že jsem z Prahy, tak trasu znám takřka nazpaměť. V podstatě na ní každý den trénuji," sdělil jeden z jezdců Bauknechtu František Paďour. Ten měl skvěle rozjetý závod v minulém roce, kdy byl v úniku s Kreuzigerem, ale kvůli defektu předního kola musel zpomalit a nakonec skončil v poli poražených.

„Byla to škoda, ale aspoň mám o motivaci navíc," pousmál se Paďour. „Letos je to o něco těžší než loni. Jede se z jihu na sever, což znamená, že bude foukat ze západu. To je pro nás největší komplikace, protože vítr povane z boku a díky tomu se nemůžeme v pelotonu za někoho schovat," shrnul největší problém 25letý Paďour.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články