Hlavní obsah

Horner odrazil v závěru Vuelty atak Nibaliho a uhájil první místo

Alto de L´Angliru

Američan Christopher Horner se na Vueltě stane nejstarším vítězem závodu cyklistické Grand Tour. Jednačtyřicetiletý jezdec stáje RadioShack zvládl famózním způsobem závěrečné stoupání v dnešní poslední horské etapě a svému největšímu soupeři Vincenzu Nibalimu ujel o 28 sekund.

Foto: Joseba Etxaburu, Reuters

Cyklistický peloton na Vueltě.

Článek

Z vítězství ve 20. etapě, která vyvrcholila místy až třiadvacetiprocentním stoupání na Alto de L'Angliru, se překvapivě radoval dvaadvacetiletý Francouz Kenny Elissonde. Horner za ním na druhém místě zaostal o 26 sekund.

"Nepotřebuju čas, abych to strávil. Vím, co jsem dokázal," řekl v cíli naprosto vyčerpaný Horner, který v říjnu oslaví 42. narozeniny. "Všichni doma sledovali legendární chvíle, které možná už nikdy neuvidí. Možná už nikdy ve sportu, nikdy v cyklistice nevyhraje někdo mého věku závod Grand Tour," prohlásil.

Nibali v posledních kilometrech v husté mlze útočil a několikrát zkusil Hornerovi neúspěšně nastoupit. Necelé dva kilometry před cílem ale odpadl a dojel čtvrtý. V celkovém pořadí úřadující šampion Gira d'Italia na Američana ztrácí 37 sekund.

Horner ocenil všechny své nejbližší konkurenty Nibaliho, celkově třetího Alejandra Valverdeho i Joaquíma Rodrigueze, který v posledním kopci svými nástupy roztrhal čelní skupinu. "Mít při tomhle vítězství všechny tyhle kluky je neuvěřitelné. Nibali v závěru úžasně útočil a fanouškům připravil velkolepý zážitek. Sledovat ho, jak desetkrát patnáctkrát nastoupil, jsem si jistý, že fandové museli sedět na krajíčku sedadel v každém okamžiku, s každým šlápnutím do pedálů," dodal.

Český cyklista Leopold König ztratil kontakt se skupinou favoritů přibližně osm kilometrů před cílem a na 20. místě nabral téměř čtyřminutové manko. V celkovém pořadí se propadl ze sedmého na deváté místo.

V nedělním rovinatém dojezdu do Madridu se tradičně nezávodí a téměř dvaačtyřicetiletý Horner tak už má celkové vítězství takřka jisté. "Horner byl nejsilnější a musíme mu k vítězství pogratulovat. Na začátku nás jeho výkon překvapil, dneska už ne," uznal Hornerův triumf bývalý vítěz Vuelty Valverde.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 20. etapa: Avilés - Alto de L´Angliru (144,1 km):
1. Elissonde (Fr./FDJ.fr)3:55:36
2. Horner (USA/RadioShack)-26
3. Valverde (Šp./Movistar)
4. Nibali (It./Astana)
5. Cardoso (Portug./Caja Rural)
6. Nerz (Něm./BMC Racing) všichni-54
7. Mendes (Portug./NetApp)-1:15
8. Rodríguez (Šp./Kaťuša)-1:45
9. Pauwels (Belg./Omega Pharma-Quick Step)-1:52
10. Pinot (Fr./FDJ.fr)-1:59
...
20. König-3:53
51. Bárta (oba ČR/NetApp)-14:10.
Průběžné pořadí:
1. Horner81:52:01
2. Nibali-37
3. Valverde-1:36
4. Rodríguez-3:22
5. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff)-7:11
6. Pozzovivo (It./AG2R)-8:00
7. Pinot-8:41
8. S. Sánchez (Šp./Euskaltel)-9:51
9. König-10:11
10. Moreno (Šp./Kaťuša)-13:11
...
96. Bárta-3:12:43

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články