Hlavní obsah

Šok na cyklistickém závodu v Rakousku. Auto srazilo závodníky a způsobilo jim těžká zranění!

Štýrský Hradec

Nepříjemné, až traumatizující vzpomínky zažilo během nedělního závodu Kolem Laßnitzhöhe několik desítek cyklistů. V Rakousku došlo k nehodě, když do pelotonu, který tou dobou v plné rychlosti sjížděl z kopce, najel automobil a jen zázrakem nikoho nezabil. Praskaly však kosti a tekla krev. Závod byl kvůli vážným zraněním několika jezdců předčasně zrušen, informoval server kleinezeitung.at.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Cyklististický peloton, uprostřed Australan Rohan Dennis - ilustrační foto.

Článek

Co se přihodilo? Zhruba na 110. kilometru si to peloton svištil plnou rychlostí z kopce dolů, když v tu chvíli se z příjezdové cesty od domu dostal na trasu závodu automobil, jehož zmatený řidič předtím pravděpodobně ignoroval pokyny pořadatelů.

Následovala hromadná srážka několika cyklistů s autem a jen zázrakem se nikdo nezabil. Přesto si několik závodníků odneslo vážné zranění. Nejhůře dopadl devatenáctiletý Rakušan Tobias Derler, který byl v bezvědomí a kromě závažného poranění hlavy měl ještě zlomené předloktí. Léčit se podle lékařů bude několik měsíců.

Cyklisté létali tři metry vysoko

„Tohle jsem nikdy nezažil. Auto se najednou objevilo na trati a cyklisté létali tři metry do vzduchu," komentoval kritickou situaci jiný závodník Joseph Benetseder, který jel několik desítek metrů za hlavním pelotonem.

Zranění neunikl ani Johann Schwabik. Jednadvacetiletý Slovák utrpěl těžké poranění obličeje a stejně jako Derler byl transportován do nemocnice ve Štýrském Hradci. Další cyklisté mají odřeniny a menší zranění na rukou, nohou i v obličeji. Pořadatelé po nehodě závod Kolem Laßnitzhöhe, kterého se zúčastnil i Čech Jakub Kratochvíla, zrušili.

Rakouská policie nešťastný moment vyšetřuje jako dopravní nehodu. „Všichni jsme v šoku a neustále se ptáme, jak se něco takového mohlo stát. Uvidíme, jestli se tento závod ještě v budoucnosti někdy pojede," tvrdil organizátor Franz Pichler.

Reklama

Související témata: