Hlavní obsah

Armstrongovi by podle kandidáta na šéfa UCI mohl být snížen trest

Londýn

Favorizovaný kandidát na funkci prezidenta Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Brian Cookson naznačil, že by se dopingový hříšník Lance Armstrong mohl za určitých podmínek dočkat snížení svého doživotního trestu. Musel by však plně spolupracovat s antidopingovými vyšetřovateli.

Článek

Cookson řekl v telefonickém rozhovoru médiím, že si stále myslí, že pro Armstronga už není v cyklistice místo. Má nicméně pocit, že se s ostatními cyklisty zapletenými do dopingového skandálu kolem týmu US Postal zacházelo velkoryseji.

"Neznamená to, že ho (Armstronga) chci zpátky. Rozhodně si myslím, že už pro něj v elitní cyklistice není místo. Ale uvidíme, jestli má co říct, protože myslím, že kdyby znal ještě nějakou část pravdy, která by měla vyjít najevo, tak by to měl povědět. A v tom případě by nejspíš chtěl nějaký motivační podnět," uvedl pravděpodobný příští šéf světové cyklistiky.

Armstrong při vyšetřování svého případu dostal možnost přiznat se Americké antidopingové agentuře (USADA) výměnou za nižší trest. Odmítl však spolupracovat a spolu se ztrátou všech sedmi titulů z Tour de France dostal doživotní distanc. Poté učinil částečné doznání v televizním pořadu Oprah Winfreyové.

Brit Cookson se utká při prezidentské volbě 27. září během mistrovství světa v silniční cyklistice ve Florencii se současným šéfem UCI Patem McQuaidem. Vyzyvatel je považován za favorita, má mimo jiné podporu Evropské cyklistické unie.

Reklama