Hlavní obsah

Omega Pharma-QuickStep o 81 setin opět vyhrála na MS časovku týmů

Florencie

Časovky družstev, které dnes zahájily mistrovství světa v silniční cyklistice v Itálii, mají stejné vítěze jako před rokem. Mezi muži vyhrála belgická stáj Omega Pharma-QuickStep českého miliardáře Zdeňka Bakaly, ve vítězné sestavě však opět nebyl žádný z českých reprezentantů. V závodu žen si triumf zopakovala stáj Specialized-Lululemon.

Článek

Mužská časovka přinesla hodně dramatický závěr. Na prvních dvou mezičasech zcela jasně vedla šestice Omega Pharma-QuickStep, v níž bylo hned pět úspěšných jezdců z loňska v čele s dvojnásobným mistrem světa v časovce jednotlivcům Němcem Tonym Martinem. Na posledním třetím mezičasu však ztrácela téměř sekundu a půl na australskou stáj Orica-GreenEdge.

Nakonec Martin, Francouz Sylvain Chavanel, Nizozemec Nikki Spoelstra, Belgičan Kristof Vandewalle, Slovák Peter Velits a Polák Michal Kwiatkowski, jenž nahradil z loňské sestavy Belgičana Toma Boonena, projeli 57,2 kilometru dlouhou trať v čase 1:04:16,81 - o pouhých 81 setin rychleji než Orica-GreenEdge.

"Když jsme slyšeli, že se Orica dostala před nás, bylo to jako budíček. Na konci už jsme zůstali jen čtyři, ale v centru města se všemi těmi zatáčkami to bylo možná lepší," uvedl Martin. Belgický tým oplatil australské stáji těsnou porážku v časovce na letošní Tour. "Víme, jaké to je prohrát v samém závěru. Naši kluci jeli úžasně, vyhráli víc srdcem než silou," ocenil výkon své sestavy ředitel Omegy Tom Steels.

Bronz získal britský tým Sky s letošním vítězem Tour de France Chrisem Froomem, ovšem bez olympijského šampiona v časovce Bradleyho Wigginse. Průměrná rychlost vítězů činila 53,4 km/h.

Do závodu nastoupila pod vedením českého trenéra Reného Andrleho rovněž česká formace ETIXX-iHNed, jež funguje jako farmářský tým Omega Pharma-QuickStepu. Mezi 35 startujícími dojel výběr bez českého zástupce na 25. příčce se ztrátou pěti minut a 20 sekund.

V ženské časovce na 42,8 km obhájil zlato s více než minutovým náskokem tým Specialized-Lululemon, který tvořily Němky Trixi Worracková a Lisa Brennauerová, Američanky Carmen Smallová-Mcnellisová s Evelyn Stevensovou, Britka Katie Colcloughová a Nizozemka Eleonora Van Dijková.

Mistrovství světa v silniční cyklistice ve Florencii:
Časovka družstev:
Muži (57,2 km):
1. Omega Pharma-QuickStep (Martin, S. Chavanel, Kwiatkowski, Terpstra, Vandewalle, P. Velits) 1:04:17
2. Orica-GreenEdge -1
3. Sky -23
4. BMC -1:03
5. RadioShack-Leopard -1:18
6. Astana -1:21
...25. ETIXX-iHNed (ČR) -5:20.
Ženy (42,8 km):
1. Specialized-Lululemon (Worracková, Van Dijková, Stevensová, Brennauerová, Colcloughová, Smallová-Mcnellisová) 51:10
2. Rabobank -1:11
3. Orica-AIS -1:33.

Reklama