Hlavní obsah

Cyklista Kreuziger po nedávné nemoci na MS nepojede. Trápil bych se tam, říká

Florencie

Cyklista Roman Kreuziger nebude startovat na mistrovství světa ve Florencii. Po nemoci a odstoupení z nedávné Vuelty ještě není v optimální kondici. Jezdec stáje Saxo-Tinkoff se rozhodl po pondělním tréninku. V sedmičlenné nominaci pro nedělní silniční závod ho nahradil Martin Hunal ze Sparty, který vyhrál v neděli poslední závod Českého poháru v Praze.

Foto: ČTK/AP

Český cyklista Roman Kreuziger.

Článek

"Po Vueltě pořád nejsem v optimální kondici ani formě a tak těžký a dlouhý závod bych nebyl schopen absolvovat na úrovni," vysvětlil na svých webových stránkách pátý muž letošní Tour de France a vítěz jarní klasiky Amstel Gold Race.

Rozhodnutí do poslední chvíle odkládal, protože věřil, že se jeho stav zlepší. "Trénoval jsem týden v Itálii, ale viděl jsem, že posun výkonnosti není takový, jaký by měl být. Ještě v pondělí jsem absolvoval kvalitní trénink, ale pořád jsem cítil, že to není ono. Nakonec mi dala za pravdu i data z tréninků," popsal Kreuziger.

Celý říjen si dá volno

Než se rozhodl definitivně, konzultoval vše s trenérem i šéfem stáje Saxo-Tinkoff Bjarnem Riisem. "Bjarne mi řekl, že pokud se necítím, nemá cenu se na mistrovství světa trápit. Bude lepší ukončit sezónu. Ještě tenhle týden se budu vozit na kole a celý říjen si dám volno," dodal elitní český cyklista.

Absence na šampionátu v Itálii ho mrzí, ale nechtěl se pouze zúčastnit. "Okruh je těžký, za normálních okolností by mi měl vyhovovat, jenže v současné formě by to pro mě spíš bylo utrpení. Nemělo by cenu se tam jen plácat a řešit, jestli vůbec dojedu. Za dobu, co se pohybuju v cyklistice, dobře vím, kdy mám reálnou šanci rvát se o nějaký výsledek a kdy ne. Bohužel jsem se po Vueltě neprobral tak, jak bych potřeboval, a myslím, že rozhodnutí nestartovat na šampionátu je správné," dodal.

Hunal doplnil v českém týmu pro nedělní silniční závod Leopolda Königa, Zdeňka Štybara, Jana Bártu, Františka Raboně, Jakuba Nováka a Stanislava Kozubka. Čtyřiadvacetiletý jezdec, který letos skončil pátý na mistrovství republiky, potvrzoval v závěru sezóny výbornou formu a zvítězil v posledních dvou závodech Českého poháru. Předtím si úspěšně počínal v etapových závodech Kolem Irska, Vysočina Tour a Okolo jižních Čech, na kterých vyhrál vrchařské soutěže.

Reklama