Hlavní obsah

Martin v časovce na MS dovršil hattrick, Bárta byl jedenáctý

Florencie

Vítězem časovky na mistrovství světa v silniční cyklistice se stal Němec Tony Martin a završil zlatý hattrick po triumfech v předchozích dvou letech. Jediný český jezdec na startu Jan Bárta obsadil 11. místo.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Německý cyklista Tony Martin pózuje se zlatou medailí, kterou vybojoval v časovce.

Článek

Martin získal na šampionátu ve Florencii už druhé zlato po nedělním prvenství v časovce družstev s belgickou stájí Omega Pharma-Quick Step. Druhý dojel ve středu olympijský vítěz Brit Bradley Wiggins a třetí byl Švýcar Fabian Cancellara.

Osmadvacetiletý Martin od samého začátku potvrzoval slova o tom, že zlato z časovky je pro něho největším cílem v sezóně. V úvodu sice ještě ztrácel 36 setin na Cancellaru, který bojoval o celkově pátý triumf v časovce na MS, ale od poloviny trati bylo zřejmé, že mu ve čtvrtek nebude moct nikdo konkurovat.

Cílem trati dlouhé necelých 58 kilometrů projel Martin v čase 1:05:37 a druhého Wigginse za sebou nechal o 46 sekund. Cancellara, který byl dlouho druhý, nakonec zaostal o další dvě sekundy zpět. Martin třetím triumfem v řadě napodobil Australana Michaela Rogerse, který zvítězil v letech 2003 až 2005. Nikdo jiný třikrát po sobě vyhrát nedokázal.

Bártovi na prvním mezičasu patřila sedmá příčka, ale po třech čtvrtinách trati byl patnáctý. Umístění v elitní desítce nakonec uniklo sedmému nejlepšímu časovkáři loňského MS v Nizozemsku o sedm a půl sekundy. Na vítězného Martina ztratil Bárta přesně tři minuty a sedm sekund.

Mistrovství světa v silniční cyklistice ve Florencii:
Časovka:
Muži elite (57,9 km):
1. Martin (Něm.) 1:05:37
2. Wiggins (Brit.) -46
3. Cancellara (Švýc.) -48
4. Kirijenka (Běl.) -1:26
5. Phinney (USA) -2:08
6. Quaade (Dán.) -2:36
7. Pinotti -2:42
8. Malori (oba It.) -2:51
9. Larsson (Švéd.) -2:58
10. Sivcov (Běl.) -3:00
11. Bárta (ČR) -3:07.

Reklama

Související témata: