Hlavní obsah

Závod žen na MS v cyklistice ovládla znovu Nizozemka Vosová

Florencie

Mistryní světa v závodu s hromadným startem se ve Florencii stala všestranná nizozemská cyklistka Marianne Vosová a navázala na tituly z roku 2006 a loňska. Osmadvacetiletá závodnice má ve sbírce i pět stříbrných medailí a s celkem osmi cennými kovy se vyrovnala legendární Francouzce Jeannie Longové, která však získala pět zlatých medailí. Nizozemsko se v sobotu radovalo i v závodě juniorů, kde byl nejrychlejší Mathieu van der Poel.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Nizozemská cyklistka Marianne Vosová vyhrála na MS závod žen s hromadným startem.

Článek

Vosová rozhodla v závěrečném okruhu poté, co se z osmičlenné vedoucí skupiny oddělilo pět cyklistek. Z původně tříčlenného zastoupení domácích Italek zbyla v boji o medaile pouze Rossella Rattová, která musela čelit nizozemskému dvojbloku Vosová - Anna Van der Breggenová. V závěrečném prudkém stoupání se Vosová opřela do pedálů a nezadržitelně ujela všem.

"Vždy se říká, jak těžké je vyhrát, ale dokázat to dvakrát po sobě, to je ještě mnohem těžší," řekla serveru cyclingnews.com Vosová. "A to také bylo s ohledem na to, jak velká konkurence tu byla. Hlavně Italky byly hodně silné a udělaly z toho náročný závod," doplnila Nizozemka.

Celkem 140 kilometrů zvládla Vosová přesně za tři hodiny a 44 minut, druhou Emmu Johanssonovou za sebou nechala o 15 sekund. První medaili pro domácí Itálii vyjela třetí Rattová, která podlehla Švédce ve spurtu a zbyl na ni bronz. České reprezentantky Martina Růžičková s Terezou Trefnou náročný závod nedokončily.

Mezi juniory vyhrál Van der Poel

Mezi juniory byl na stejně dlouhé trati nejlepší Van der Poel, cyklokrosový mistr světa ve stejné věkové kategorii z loňského a letošního šampionátu. "Je to pro mě něco výjimečného, protože jde o můj první mezinárodní titul na silnici," řekl serveru cyclingnews.com Van der Poel.

Osmnáctiletý syn bývalého vynikajícího jezdce Adriho van der Poela se prosadil poté, co peloton zlikvidoval únik patnáctky uprchlíků, z níž se navíc následně utrhl český reprezentant Michal Schlegel a po dvou a čtvrt hodině závodu jel osamocený v čele s náskokem 55 vteřin.

Zatímco Schlegelovi ale nakonec došly síly a do cíle dorazil až na 113. příčce, Van der Poel nechal v závěru všechny soupeře za sebou. "Neměl jsem útok nijak připravený, ale cítil jsem, že je čas vyrazit vpřed. Táta mi dává nějaké rady, ale tím, kdo musí pak závodit, jsem já," řekl vítěz. Schlegel za ním zaostal o více než 12 a půl minuty, druhý český zástupce Petr Fiala závod nedokončil.

Van der Poel ujistil, že se ještě minimálně čtyři další roky bude soustředit na cyklokros. "Cyklokros si užívám víc než závody na silnici a budu se na něj nadále soustředit, přestože odjedu i pár závodů na silnici. Ale (Zdeněk) Štybar s (Larsem) Boomem, kteří jsou mými idoly, jezdili před silnicí také cyklokros a prokázali, že není nutné se ukvapit. Mám na tu změnu ještě dost času," prohlásil Van der Poel.

Mistrovství světa v silniční cyklistice ve Florencii:
Závod s hromadným startem:
Ženy (140 km):
1. Vosová (Niz.) 3:44:00
2. Johanssonová (Švéd.)
3. Rattová (It.) obě -15
4. Van der Breggenová (Niz.) -33
5. Stevensová (USA) -46
6. Villumsenová (N. Zél.) -50
7. Guderzová
8. Longová-Borghiniová (obě It.) obě -52
9. Cromwellová (Austr.)
10. Antošinová (Rus.) obě -1:40
...Růžičková
Trefná (obě ČR) obě nedokončily
Junioři (140 km):
1. Van der Poel (Niz.) 3:33:14
2. Pedersen (Dán.)
3. Nika (Alb.) oba -3
...113. Schlegel -12:35
Fiala (oba ČR) nedokončil

Reklama