Hlavní obsah

Štybar obletěl svět, teď se těší na volno. A zvažuje mistrovství světa v cyklokrosu!

Jan KrůtaSport.czPrávo

Cestování si v uplynulých dnech užil cyklista belgické stáje Omega Pharma-Quick Step Zdeněk Štybar až dost. Byl v Číně na závodech Kolem Pekingu, odtud letěl rovnou do USA. A cestou domů se zastavil v Paříži na prvním týmovém srazu před novou sezónou. Teď ho čeká zasloužené volno a opět počítá s vybranými cyklokrosovými závody. V hlavě má i mistrovství světa!

Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Štybar v závodě Kolem Pekingu.

Článek

Do jaké míry je reálný váš start na světovém šampionátu v Hoogerheide?

Je to ještě strašně daleko... Mistrovství světa mě láká hodně, ale rozhodnutí udělám až na poslední chvíli. Záleží, jak se budu cítit a taky na mém programu na silnici, jestli nebudu muset začátkem února startovat na novém etapáku Kolem Dubaje. Uvidíme.

Můžete trošku poodhalit vaše krosové plány?

Bude to podobné jako v minulé sezóně. Počítám, že bych jel v rámci přípravy na silnici nějakých pět závodů, možná i mistrovství republiky.

Už víte, jak bude vypadat váš program na silnici?

Teď jsme v Paříži měli první mítink, kde jsme se sešli úplně všichni, i nové posily. Zkoušeli jsme oblečení a probírali jsme závodní plány. Řekl jsem vedení týmu svůj návrh, jaké závody bych rád jel. Ještě se vše bude dolaďovat. Ale první půlka sezóny bude směřovat ke klasikám, to je dané.

Poslední závod sezóny jste jel před pár dny v Číně. Jste hodně unaven?

Docela jo. Potřebuju si trochu odfrknout. Dva týdny nebudu dělat vůbec nic, s přítelkyní vyrazíme někam do tepla na dovolenou. Musím si trochu srovnat hlavu a zamyslet se nad další sezónou. Pak začnu trénovat. Tohle volno nemám moc rád, protože člověk všechno ztratí a pak musí začínat od nuly.

Jak jste si užil poslední závod sezóny Kolem Pekingu?

Byl jsem příjemně překvapený. Všichni nás strašili smogem, ale závodili jsme hlavně mimo město v krásné přírodě a na úplně nových silnicích. Bylo to moc pěkné. Poslední den kvůli nám zablokovali skoro celý Peking, jeli jsme přímo z centra. Ale zvládli to výborně.

Proč jste z Číny ještě letěl do USA?

Byla to moje iniciativa. Chtěl jsem přímo do sídla firmy Specialized, na jejichž kolech jezdíme. Byl jsem tam kvůli testování pozice. Dva dny jsem jezdil v aerodynamickém tunelu, celkem asi šestnáct hodin. Jinde než v Americe bych se do něj nedostal. Je jich hrozně málo a většinou jsou obsazené týmy formule 1. Kdybych chtěl do takového tunelu třeba v Anglii, kde testuje McLaren, neměl bych šanci. A hlavně by to bylo neskutečně drahé. Svůj účel ta návštěva určitě splnila.

Reklama