Hlavní obsah

Cyklista Svorada je už po havárii v plném tréninku

PRAHA

Cyklista Ján Svorada je po nebezpečné havárii z minulého týdne opět v plném tréninku a už v nejbližších dnech má před sebou opět soutěžní kilometry. Šestatřicetiletý spurtér, který vyvázl ze srážky s automobilem s lehčími zraněními, se v neděli postaví ve Švýcarsku na start jednorázového závodu, o další dva dny už jej čeká pětietapové putování po italských silnicích.

Foto: Archiv

Ján Svorada - archivní foto

Článek

"Naštěstí jsem utrpěl pouze lehčí zranění bez zlomenin. Jezdím i na tréninku velmi obezřetně, někdy se ale bohužel taková situace stane. Zničil jsem kolo, ale rychle jsem dostal nové, takže moje příprava příliš neutrpěla," vrátil se Svorada na úterní tiskové konferenci v Brně k nepříjemnosti v přípravě. Mnohem větší starosti mu prý ale dělá malý počet odjetých závodních kilometrů.

V minulých sezónách měl totiž touto dobou za sebou už dvacet závodních dnů, letos absolvoval pouze jeden start. "Většinu cyklistů letos zbrzdilo v přípravě zimní počasí, které vládlo v celé Evropě. Bude nám nyní chybět více rychlosti. Dobře na tom budou v úvodu sezóny pouze týmy, které startovaly ve španělských etapách. Ovšem až do října, kdy skončí sezóna, je ještě dost času. Vrchol mé formy by měl přijít v letních měsících," řekl Svorada.

I když po loňské sezóně přestoupil do českého týmu eD'System- ZVVZ, v domácím prostředí se s výjimkou mistrovství České republiky vzhledem k pravidlům v profesionálním pelotonu neobjeví. "Mám sice kvalitní závodní program, ale vesměs v zahraničí. Je škoda, že nejlepší čeští cyklisté nemohou startovat v domácích závodech. Více kvalitních jezdců a týmů by pomohlo pozvednout úroveň celé české cyklistiky," poznamenal Svorada.

Nejúspěšnější český silničář má na svém kontě 74 vítězství a rád by svou sbírku úspěchů ještě rozšířil. Vzhledem k závodnímu manku v tomto období ale neočekává, že by svoji bilanci vylepšil hned v úvodu sezóny.

Reklama