Hlavní obsah

Cyklisté bojují o práci. Někteří končí, jiní jdou jezdit za minimum

Jan KrůtaSport.czPrávo

Ze světové cyklistické mapy po letošní sezóně zmizelo hned pět týmů. Dva z elitního sdružení WorldTour (Euskaltel, Vacansoleil), další tři z druhé divize. Řada závodníků se ocitla na dlažbě a někteří raději ukončili kariéru, než by šli jezdit za minimum.

Foto: Gian Mattia D'Alberto, ČTK/AP

Italský cyklista Michele Scarponi. Ilustrační foto.

Článek

Mnozí borci nad 35 let letos skončili z nejrůznějších důvodů. Buď o ně nebyl zájem, nebo rozhodlo zdraví a v neposlední řadě ztráta motivace v profipelotonu, kde se vinou krize řada mladých vlčáků nabízí pod cenou.

„Většinou skončili starší závodníci. Ono je těžké, když je někomu 35 a víc, aby si udržel místo. Musí potlačit osobní ambice," říká český cyklista stáje Saxo Bank Roman Kreuziger. „U nás je tak třeba devětatřicetiletý Tosatto, který už absolvoval sedmadvacet Grand Tour a svou přítomností dodává ostatním klid. Navíc je pořád hodně platný," prozradil jedenáctý muž žebříčku WorldTour za rok 2013.

Ukončili letos kariéru
Andreas Klöden/Něm. 38 let
Bert Grabsch/Něm. 38 let
Chris Vande Velde/USA 37 let
David Zabriskie/USA 34 let
Marco Pinotti/It. 37 let
Denis Meňšov/Rus. 35 let
Stuart O’Grady/Austr. 40 let
Juan Antonio Flecha/Šp. 36 let
Sandy Casar/Fr. 34 let
ZŮSTALI BEZ SMLOUVY
Chris Horner/USA 42 let
Samuel Sánchez/Šp. 35 let

Kolo pověsili na hřebík mj. Rus Meňšov, vítěz Gira a dvojnásobný král Vuelty, německý mistr světa v časovce Grabsch, excelentní španělský klasikář Flecha, 4. muž Tour de France 2008, Američan Vande Velde nebo rekordman v počtu startů na Tour Australan Stuart O'Grady.

Ten letos vyrovnal sedmnáctou účastí na nejslavnějším závodě světa dosavadního rekordmana, Američana Hincapieho. „Byla to ta nejlepší tečka, už si nemám co dokazovat," přiznal kapitán sestavy Orica GreenEdge.

Mladí se podbízejí

Skončil také Němec Klöden, i když ten by možná ještě závodil dál. „Najednou je volných 120 lidí. U starších kluků je problém, že by nebyli patřičně finančně ohodnoceni, tak radši skončí. A když to přeženu, tak borec typu Klödena těžko půjde z platu milión eur ročně jezdit najednou za 40 tisíc," tvrdí další český profesionál František Raboň.

Sám skončil v týmu Omega Pharma-Quick Step a nové angažmá dosud nesehnal. „Nějaká jednání se vedou. Jak s týmy World Tour, tak s českými. V kariéře na sto procent pokračovat budu, do dvou týdnů by mělo být definitivně jasno," prozradil.

„Kdyby mi bylo sedmatřicet, skončím, ale ve třiceti mi to přijde brzy. Jenže ta doba je tak zlá, že je opravdu těžké něco sehnat. Když smlouvu nemají lidi jako Horner nebo Sánchez, jak ji mám dostat já," posteskne si Raboň.

Zásadní problém podle něj je, že kvůli nedostatku míst se mladí závodníci podbízejí. „A pak dostanou místo ve WorldTour lidi, kteří tam nemají co dělat, na úkor daleko lepších borců. Dokonce to došlo tak daleko, že někteří jdou jezdit úplně zadarmo nebo za minimum. Pak je hrozně těžké něco vyjednat," přiznává Raboň.

Bez smlouvy je i olympijský šampión

Hned přidá konkrétní příklad: „Slyšel jsem, že třeba Belgičan de Gendt, který skončil ve Vacansoleil, podepsal v novém týmu za dvacet procent platu, který měl. Šel na nějakých 80 tisíc eur ročně," řekl na adresu nové posily týmu Omega Pharma-Quick Step.

Někteří borci, například vítěz letošní Vuelty Američan Horner či olympijský šampión z Pekingu Španěl Sánchez, kariéru neukončili, ale stále jsou bez smlouvy. Hornerovi nenabídl kontrakt jeho dosavadní tým RadioShack Leopard a jiné angažmá nesehnal.

Sánchez smlouvu měl, ale jeho tým Euskaltel zkrachoval. Třetí muž Tour de France 2010 nevyloučil, že si dá rok pauzu a pak se vrátí v týmu, který hodlá vytvořit španělský pilot formule 1 Alonso.

Chris Horner konec vylučuje. „Jezdit budu dál," uvedl. Otázka je kde, před pár dny mu bylo 42. A údajně žádá dvouletou smlouvu s platem milión dolarů ročně.

„Je to složité. Jako vítěz Vuelty může mít vysoké nároky, ale nikdo mu ty peníze nedá. A i kdyby slevil, těžko někdo najednou koncem listopadu vykouzlí půl miliónu dolarů navíc," tvrdí Raboň.

Reklama