Hlavní obsah

Kreuziger: Mám za sebou restartovací sezónu a doufám, že budu ještě lepší

Jan KrůtaSport.czPrávo

Roman Kreuziger dnes převzal Cenu Roberta Bakaláře za přínos a propagaci české cyklistiky v roce 2013. Závodník dánské stáje Saxo Bank skončil pátý na Tour de France, vyhrál klasiku Amstel Gold Race a v žebříčku WorldTour mu patří jedenácté místo. Teď už je v přípravě na novou sezónu a příští týden odlétá na zahajovací soustředění na Kanárské ostrovy.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Cyklista Roman Kreuziger.

Článek
Fotogalerie

Co pro vás Cena Roberta Bakaláře znamená?

Roberta jsem znal osobně, pro naši cyklistiku toho spoustu udělal. Je hezké, že můžu být spjatý s cenou, která se uděluje na jeho počest.

Byl rok 2013 nejlepším ve vaší kariéře?

Spíš takový restartovací po dvou letech v Astaně, kdy to nebylo úplně ono. Zase jsem se nastartoval a výkony byly podstatně lepší. I díky atmosféře v novém týmu. Doufám, že se budu ještě zlepšovat.

Jakého výsledku si víc vážíte: páté příčky na Tour nebo vítězství v klasice Amstel Gold Race?

Celá sezóna až na ten závěr byla poměrně vyrovnaná. Jednorázovka s etapákem se těžko srovnávají, ale obecně platí, že vítězství má vždycky větší váhu.

Jste rád, že máte smlouvu ještě na dva roky a nemusíte v současné cyklistické krizi řešit svou budoucnost?

Když smlouvu mám, je to lepší. Spousta lidí to řeší, jeden z těch složitějších roků, ale snad to nebude napořád. Doufejme, že příští rok bude situace daleko lepší.

Bez smlouvy je stále například František Raboň a u vás jedno volné místo je.

Jedno místo máme, ale tým chce klasikáře, což Franta určitě není. Nějaká snaha dostat ho k nám byla, ale týmy jsou natolik plné a často snižují počty závodníků. Takže místo třiceti bude řada z nich disponovat jen s minimálním počtem třiadvaceti lidí.

Spekuluje se, že váš tým koupí ruský miliardář Oleg Tinkov, se kterým jste se letos rozešli. Do jaké míry je to reálné?

Zatím k tomu žádné informace nemáme a ani to neřešíme. Jsem profesionální závodník a platí mě za to, abych byl co nejlíp připraven na sezónu. Jestli se tým bude jmenovat tak či onak, je druhořadé. Nejdůležitější je, aby bylo zajištěno jeho bezproblémové fungování. Bjarne Riss (šéf stáje – pozn. aut.) určitě dobře ví, co dělá.

Hovořilo se i o tom, že lídr vaší stáje Contador musel s penězi dolů. Týkalo se to třeba i vás?

Situace je taková, že toho novináři často hodně napíšou, ale málo z toho je pravda. To je všechno, co k tomu můžu říct.

Jak jste si stihl odpočinout po sezóně?

S manželkou jsme si po sezóně užili dovolenou v Dubaji, pak jsme vyrazili do Irska za týmovým kolegou Nicolasem Rochem. Odstartoval jsem mu v Dublinu charitativní závod, který pořádá pro svou nadaci, strávili jsme tam pár dní. Ještě jsme byli v Itálii na svatbě, ženil se můj bývalý kolega z Liquigasu Santaromita. Měsíc volna utekl hrozně rychle.

Příští týden vás čeká na Kanárských ostrovech první soustředění před novou sezónou. Bude to stejně jako vloni v první řadě akce pro utužení party?

Tím, že se snížily počty závodníků, budeme mít asi jen dva nebo tři nové mladé kluky, jinak sestava zůstává prakticky stejná. Proto půjde o klasické soustředění na kolech a zároveň budeme dolaďovat program.

Jak bude vypadat ten váš?

Zatím jsem to řešil pouze s trenérem a na Kanárských ostrovech budeme program dolaďovat se sportovními řediteli. Proto v tuto chvíli nechci být konkrétní, některé věci se ještě mohou změnit.

Reklama