Hlavní obsah

Hlinka s Vůjtkem síly nezměří

OMSK/OULU

Očekávaný souboj českých trenérů působících v týmech ruské hokejové ligy se neuskuteční. Hokejisté Omsku, vedení dvojicí Ivan Hlinka - Radim Rulík, totiž nakonec ztratili semifinálovou sérii s mužstvem Čerepovce a stejně jako loni budou hrát o bronzové medaile. UVNITŘ ČLÁNKU: SOUHRN DĚNÍ V EVROPSKÝCH HOKEJOVÝCH SOUTĚŽÍCH.

Foto: Novinky

Vladimír Vůjtek st. a Ivan Hlinka.

Článek

Omsk na vlastním ledě prohrál rozhodující páté utkání 2:3 a stejným poměrem ztratil i celou sérii. Hlinkův výběr, v němž působí i početná česká legie, vedl v sérii 2:1, na třetí bod už ale nedosáhl.

Hokejisté Severstalu narazí ve finále na Lokomotiv Jaroslavl vedený Vladimírem Vůjtkem st., který tak své svěřence povede i proti svému synovi v dresu Čerepovce.

Češi se v posledním utkání neprosadili

Rozhodující branku středečního zápasu i celé série vstřelil v 50. minutě ve vlastním oslabení Alexej Kaljužnyj. Žádný z českých hráčů si gól ani asistenci nepřipsal. Nejproduktivnější duo základní části soutěže Tomáš Vlasák, Pavel Patera vyšlo naprázdno.

Obránce Jiří Šlégr inkasoval celkem 29 trestných minut, neboť po konfliktu s Alexandrem Judinem byl v 50. minutě stejně jako jeho soupeř vyloučen na pět minut a do konce zápasu.

Obhájci titulu z Jaroslavle v play off neprohráli rekordních patnáct zápasů za sebou. Dres Lokomotivu obléká i česká dvojice Jan Peterek, Radim Tesařík.

První finálový zápas je na programu v sobotu v Jaroslavli, souboj o bronzové medaile mezi Omskem a Togliatti bude zahájen v pondělí.

RUSKO - semifinále, 5. zápas:

Omsk - Čerepovec 2:3 - konečný stav série 2:3.

FINSKO: Tenkrát se stal hrdinou Oulu

Český hokejista Petr Tenkrát se stal hrdinou finského klubu Kärpät Oulu poté, co v úterý zařídil dvěma góly postup týmu do ligového finále. Oulu pokořilo Jokerit Helsinky v pátém rozhodujícím zápase 2:0. "V utkání byla cítit nervozita a my jsme měli více síly. Jokeritu hraje jenom formace Peltonen, Pakaslahti, Hentunen. My máme tři vyrovnané lajny," označil Tenkrát hlavní důvody postupu do boje o zlato.

Pětadvacetiletému pravému křídelnímu útočníkovi se podařila první polovina soutěže, ale po zranění ruky se trošku střelecky trápil. Všechny čtyři branky v play-off si schoval až proti Jokeritu. "Na každého přijde na chvíli krize. Jsem rád, že se mi začalo dařit opět před finále."

Ve finále se Oulu utká s Tapparou Tampere, která pokořila suveréna dlouhodobé soutěže Hämeenlinnu. "Ve finále už se nedá vybírat," řekl bývalý hráč Kladna na adresu soupeře.

Kärpät hrál ve finále dvakrát a v obou případech s Tapparou. V roce 1981 se radoval z titulu tým z Oulu, o šest let později putoval pohár do Tampere. Nyní budou bojovat na straně Kärpätu Tenkrát a další útočník Petr Ton, v Tappaře působí obránce Jiří Marušák. "Je to vrchol. Ne každému se poštěstí hrát ve finále. Chceme si to užít," popsal Tenkrát radost českého dua.

Reklama

Související témata: