Hlavní obsah

Kreuziger je počtvrté Králem cyklistiky

Praha
Aktualizováno

Pomyslnou korunu pro Krále české cyklistiky za rok 2013 získal podle očekávání silničář Roman Kreuziger. V dresu dánské stáje Saxo-Tinkoff skončil pátý na Tour de France, vyhrál prestižní jednorázovku Amstel Gold Race a obsadil třetí místa v závodech Kolem Švýcarska a Clásica San Sebastian.

Foto: Ena Christophe, ČTK

Český cyklista Roman Kreuziger

Článek

Anketu Českého svazu cyklistiky ovládl již počtvrté a přerušil tříletou nadvládu bikera Jaroslava Kulhavého, vítěze olympijského cross country z Londýna. Kreuziger už v anketě triumfoval v letech 2004, 2008 a 2009, teď si ve 49. ročníku připsal další prvenství.

Na slavnostní vyhlášení do pražského Břevnovského kláštera dorazit nemohl, neboť je už týden se svým týmem na prvním soustředění před novou sezónou na Kanárských ostrovech. „Musím poděkovat za Romana. Váží si toho, ale soustředění měl naplánované dlouho dopředu a nemohl sem přijet," prohlásil cyklistův otec Roman Kreuziger starší, který za syna cenu přebíral.

Pořadí na dalších místech hlavní ankety pořadatelé tentokrát neoznámili. Na rozdíl od předchozích dvou let nevyhlašovali ani nejlepší závodníky v jednotlivých disciplínách. Oceněni byli všichni čeští medailisté, kteří v tomto roce dosáhli na medaile na velkých akcích. Objevem roku byl vyhlášen dráhař Pavel Kelemen, dvakrát zlatý a jednou stříbrný na mistrovství Evropy do 23 let. Titul Miss sympatie získala Lucie Záleská.

U příležitosti výročí 130 let české a československé cyklistiky byla oceněna řada velikánů tohoto sportu u nás, například Jiří Daler, Anton Tkáč, Jan Smolík, Pavel Vršecký, či Jan a Jindřich Pospíšilové.

Reklama