Hlavní obsah

Cyklistickou stáj, za kterou jezdí Kreuziger, koupil Rus Tiňkov

Londýn

Stáj Saxo-Tinkoff, v které působí nejlepší český cyklista Roman Kreuziger, koupil podle očekávání ruský miliardář Oleg Tiňkov. Dosavadnímu vlastníkovi Bjarnemu Riisovi za ni údajně zaplatil šest miliónů eur.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Cyklista Alberto Contador (vlevo), nový majitel týmu Oleg Tiňkov (uprostřed) a týmový manažer Bjarne Riis.

Článek

Bývalý dánský vítěz Tour de France Riis bude s platem milión eur ročně pokračovat minimálně další tři roky v roli generálního manažera. Změna vlastníka a názvu týmu na Tinkoff-Saxo byla oznámena na dnešní tiskové konferenci v Londýně, která byla přenášena živě na internetu.

Vedle Riise a Tiňkova se jí zúčastnil zástupce banky Saxo, jež zůstane druhým sponzorem týmu, a také dva elitní jezdci stáje Alberto Contador a Nicolas Roche.

"Jsem strašně šťastný. Cyklistika je má vášeň. Konečně mám tým ve WorldTour a také nejlepšího manažera Bjarneho a nejlepšího jezdce Alberta," uvedl Tiňkov.

Ruský miliardář byl sponzorem týmu zhruba rok a půl do letošního léta, kdy měl s Riisem spory ohledně další spolupráce. Původně to vypadalo, že Tiňkov založí vlastní stáj, nakonec však bude nadále zaměstnavatelem Kreuzigera či Contadora, kterého kritizoval během letošní Tour za vysoký plat a špatné výsledky.

"Od té doby jsme ale spolu strávili hodně času a tahle záležitost je už dlouho za námi," odmítl Contador, že by se předchozí spory promítly do dalšího působení týmu.

Riis byl majitelem stáje přes deset let. Jeho budoucnost v cyklistice je však nejasná kvůli chystané zprávě dánské antidopingové agentury o jeho údajných dřívějších dopingových praktikách.

Reklama