Hlavní obsah

Biker Hynek změnil tým, dostal se mezi absolutní špičku

Praha

Bronzový medailista z letošního mistrovství Evropy v maratónu horských kol Kristián Hynek změnil tým. Skončil v barvách italské stáje Eletrovenetta-Corratec a podepsal dvouletou smlouvu v německém gigantu Topeak-Ergon, kde se stane kolegou úřadujícího mistra Evropy, Rakušana Lakaty.

Foto: Jan Krůta

Kristián Hynek pózuje s dresem svého nového týmu.

Článek

„Z mého pohledu jde o nejlepší tým na maratónském poli," řekl Hynek. Ve stávající italské stáji měl jen roční smlouvu, protože doufal, že se dostane výš. A nabídka přišla hodně rychle. Paradoxně ještě dřív, než v dresu italského týmu absolvoval první závod. „První mail z Topeaku jsem dostal začátkem února. Psali mi, že chystají velký maratónský projekt na roky 2014 a 2015. V květnu jsme se sešli, v červnu jsme byli dohodnuti a v září jsem podepsal smlouvu," prozradil.

Hynek letos kromě medaile z evropského šampionátu skončil čtvrtý na mistrovství světa, vyhrál mistrovství republiky či prestižní závody Dolomiti Bike a Alpentour Trophy. V novém týmu začne závodit už koncem února na etapovém závodě dvojic Andalucía Bike Race ve Španělsku, který pojede právě s novým týmovým kolegou Lakatou.

„Strašně se na to těším. Lakata je fantastický závodník, který v maratónském světě téměř nemá konkurenci. Letos jsme se hodně potkávali, párkrát jsem ho i porazil, ale na mistrovství světa i Evropy byl vždy lepší on. Do Španělska spolu jedeme proto, abychom se lépe poznali," řekl Hynek.

Mezi cíli i prestižní Cape Epic

V březnu se totiž koná v Jihoafrické republice prestižní etapový závod dvojic Cape Epic a tým Topeak-Ergon na něm má velké plány. „Lakata by tenhle závod konečně rád vyhrál a Španělsko pro nás bude takovým testem, jak si spolu sedneme. Je strašně důležité, aby si ti dva spolu vyhověli a věděli, kde má ten druhý svůj limit. Pokud bude všechno v pohodě, pojedeme spolu Cape Epic, kde bychom měli patřit k adeptům na vítězství," prohlásil Hynek.

Jeden z nejlepších domácích maratónců, který po sezóně otevřel v Praze cyklistický obchod Future Cycling, si v novém týmu hodně polepší i finančně. I proto, že stávající italský zaměstnavatel nedostál svým závazkům a dluží mu nemalé peníze. „Když přihlédnu k tomu, kolik jsem od Italů reálně dostal, je to docela velký skok," přiznal s úsměvem. „Rád bych z nich aspoň něco z těch peněz dostal, ale tým ukončil činnost a bude to hodně složité."

V nové sezóně bude jeho hlavním cílem mistrovství světa. „Dokud ho nevyhraju, bude to vždycky hlavní cíl. Letos to měl být podle profilu závod na mě, ale v daný den mi to nesedlo a skončil jsem čtvrtý. Příští rok se jede mistrák světa na úplně nové trati v Jihoafrické republice, kterou zatím nikdo neviděl, tak uvidíme, co tam nachystají. Dalšími cíli budou Cape Epic, mistrovství Evropy a domácí šampionát," prozradil Hynek, který už v sobotu odlétá na první soustředění na Mallorku.

Reklama