Hlavní obsah

Štybar pojede šest cyklokrosových závodů. Nezavrhuje ani účast na MS

Praha

Cyklista Zdeněk Štybar si na přelomu roku střihne stejně jako vloni pár cyklokrosových závodů, ač už je jeho doménou silnice. Potvrzených startů je zatím šest, první ho čeká v sobotu v Essenu, který je jeho belgickým domovem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Štybar na cyklokrosové trati.

Článek

„Jsem silničář, ale cyklokros pro mě zůstává srdeční záležitostí, nerad bych se ho úplně vzdal," řekl Štybar, který se před přestupem na silnici v letech 2010 a 2011 stal dvojnásobným mistrem světa elitní cyklokrosové kategorie.

Denně pět hodin na kole

V těchto dnech je s týmem Omega Pharma-Quick Step ve španělském přímořském letovisku Oliva na soustředění před sezónou. „Docela dost trénujeme, denně čtyři až pět hodin na kole. Měli jsme i testy na dráze, focení, zastavil se za námi i pan Bakala. Bylo příjemné ho zase vidět, potkáváme se málo," prohlásil na adresu českého miliardáře, který je majitelem týmu.

Ve čtvrtek se vrací do Belgie a v sobotu ho čeká první velký krosový závod sezóny. „Hodně se těším na tu atmosféru. Tím, že je to v Essenu, kde s přítelkyní bydlíme, budu mít velkou motivaci. Ale vůbec nevím, co od sebe v tomhle domácím závodě můžu čekat. Neměl jsem žádný speciální cyklokrosový trénink, připravuju se na silniční sezónu. Tak se nechám překvapit," tvrdí před závodem, který patří do seriálu Bpost Bank Trofee.

Na přelomu roku ho pak čekají další čtyři starty včetně SP v Zolderu. První lednový den pojede tradiční závod v Baalu, dál se uvidí. Štybarova účast na mistrovství republiky, které se koná 11. ledna v Lošticích, je zatím s velkým otazníkem. „Od 4. ledna máme další soustředění ve Španělsku a přijde mi trochu nefér odjíždět dřív. Navíc je to dost náročné organizačně. Nechávám to otevřené, uvidím podle situace," prohlásil Štybar.

Vyloučen není ani jeho start na MS koncem ledna v nizozemském Hoogerheide, kde v roce 2009 skončil stříbrný. Je to jen pár kilometrů od jeho belgického domova. „Šampionát je za měsíc a půl, což je strašně dlouhá doba. Rozhodnu se na poslední chvíli a pojedu, když budu vědět, že mám šanci na dobré umístění," dodal 28letý cyklista.

Cyklokrosové starty
21. 12. Essen
26. 12. Zolder
27. 12. Loenhout
28. 12. Bredene
29. 12. Diegem
1. 1. Baal

Reklama