Hlavní obsah

Mistrovství světa v krosu bych jel rád, říká Štybar

Praha

Na přelomu roku absolvoval cyklista stáje Omega Pharma-Quick Step Zdeněk Štybar v rámci zpestření přípravy šest cyklokrosových závodů. Bez speciálního tréninku se v nich zařadil do absolutní světové špičky, kam vždy patřil. Přestože nyní už je jeho prioritou silnice, nevyloučil start na krosovém MS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Štybar.

Článek

Na kolik je váš start na šampionátu v nizozemském Hoogerheide první únorový víkend reálný?

Chtěl bych tam jet, mám to kousek od belgického domova, trať se mi líbí. Ale je tam spousta otazníků a rozhodnutí udělám na poslední chvíli. Teď mistrovství světa neřeším. Bude záležet na počasí, na mojí formě, na týmu. Mojí prioritou je silnice a nerad bych si pokazil sezónu neuváženým krokem. Do rizika nepůjdu.

Co vás teď čeká?

Musím se trochu oklepat z cyklokrosu. Od neděle jsme s týmem na soustředění v Calpe ve Španělsku, kde si budu podle plánu najíždět v teple svoje kilometry. Rozhodně nebude problém se na silnici přeorientovat. Po Calpe se přesunu na Mallorku, kde budu trénovat sám.

Jak svou cyklokrosovou misi zpětně hodnotíte?

Byl to velmi dobrý tréninkový blok. Jel jsem těžké závody ve velké intenzitě, do toho jsem třeba ještě dopoledne trénoval na silnici. V minulé sezóně jsem byl v každém závodě v top 3, ale teď mi chyběly body v žebříčku a pokaždé jsem startoval až ze třetí řady. Někdy nebylo lehké se dopředu prokousat, ale cítil jsem, že se s každým závodem zlepšuju. S každým startem jsem byl spokojený.

Zvažoval jste i start na sobotním mistrovství republiky v Lošticích?

Lákalo by mě stát se rekordmanem v počtu titulů, ale musel jsem to odpískat. Nerad bych odjížděl předčasně z týmového soustředění, navíc by bylo komplikované tam z Belgie dostávat všechny lidi, auto a techniku, kterou potřebuju. Forma není špatná, ale nedá se nic dělat.

Štybarovy starty v cyklokrosu:
Essen8. místo
Zolder3. místo
Loenhout5. místo
Bredene1. místo
Diegem4. místo
Baal2. místo

Reklama