Hlavní obsah

Velká liverpoolská přinese další rekordy

LIVERPOOL

Nejslavnější překážkový dostih světa, Velká národní steeplechase v Liverpoolu, se dočká v sobotu na závodišti v Aintree svého dalšího pokračování s mnoha rekordními přívlastky. Nejdelší test koňské vytrvalosti v délce 7180 metrů má totiž nejvyšší dotaci v překážkové historii a o účast v něm usiluje rekordní počet startujících.

Foto: internet

Velká národní má tradici sahající do 30. let 19. století.

Článek

Ještě dva dny před startem slavného dostihu figurovalo na listině 61 zájemců, přestože kapacita dráhy umožňuje propustnost pouze pro 40 koní. A tak o tom, kdo se nakonec na start postaví, rozhodne handicapové pořadí podle britských tabulek. O start přijde i řada špičkových koní, mezi nimi třeba i Smarty, který zde před dvěma lety skončil na druhém místě.

Favority letos přiveze z Irska trenér Patrick Nicholls, který s tandemem Ad Hoc a Shotgun Willy může směle pomýšlet na mety nejvyšší. Zvlášť poté, co nejlepší britští koně tradičně odpočívají po cheltenhamském mítinku a do riskantního podniku v Aintree se chystá spíše druhá výkonnostní vlna.

Djeddach chce napravit Velkou pardubickou

Francouzskou účast v dostihu by měla zajišťovat dvojice svěřenců Francoise Doumena - First Gold a Djeddah; první jmenovaný je podstatně lepší, Djeddah je známý českým fanouškům z předloňského neúspěšného startu ve Velké pardubické.

Právě Djeddah bude letos v Liverpoolu jediným účastníkem, který má pardubické zkušenosti, z České republiky se totiž do lukrativního dostihu již tradičně nikdo nepřihlásil.

V Aintree se slavný závod běhá od roku 1839 od třetího ročníku. A stejně jako v minulosti je závodiště na letošní ročník dostihové slávy nachystáno se vší pečlivostí. Pořadatelé díky rozsáhlým bezpečnostním opatřením takřka vylučují útok ochránců zvířat či útok teroristů, kvůli němuž už byl jednou v minulosti dostih o dva dny odložen.

Došlo k bezpečnostním úpravám

Na dráze došlo k opětovné úpravě překážek tak, aby byly z náskokové strany hladší a pro koně naprosto bezpečné. Právě zdraví koní i jezdců je v dostihu, který se běží na dva okruhy aintreeské dráhy, hlavní prioritou. Výstrahou pro pořadatele byl předloňský ročník, kdy se do cíle dostali pouze dva koně.

I letos se však v cíli střízlivě čeká maximálně třetina startujících. "Koně, kteří se zbaví jezdců na prvních překážkách, jsou jednoznačně největším nebezpečím dostihu," zmínil největší problém nejúspěšnější překážkový žokej současnosti Tony McCoy. Podle něho jsou osamocená zvířata nevyzpytatelná a bez velké dávky štěstí se prý Velká národní vyhrát nedá.

Právě štěstí v posledních letech přálo i podceňovaným; mezi vítěze se zapsali i outsideři Red Marauder (2001) a Bindaree (2002), a ani jeden z nich letos v Liverpoolu chybět nebude. Posledním tuzemským koněm na liverpoolském startu byl vítěz Velké pardubické z roku 1992 Quirinus, který se v Liverpoolu neúspěšně představil v letech 1993 a 1994.

'Martell Cognac Grand National Chase Showcase Handicap', jak zní oficiální název dostihu, startuje v sobotu v 16:45 SELČ.

Reklama

Související témata: