Hlavní obsah

Di Luca tvrdí, že na Giru dopuje 90 procent cyklistů

Řím

Bývalý cyklistický profesionál Danilo Di Luca tvrdí, že na slavném etapovém závodě Giro d'Italia nelze uspět bez použití dopingu. Osmatřicetiletý Ital, který dokázal Giro vyhrát v roce 2007, to uvedl v rozhovoru pro televizi Italia 1. Sám Di Luca dostal na začátku prosince za třetí porušení dopingových pravidel doživotní zákaz činnosti.

Foto: Sport.cz

I Stefan Schumacher se přiznal k dopingu.

Článek

V rozhovoru, jehož útržky dopředu zveřejnil italský deník Gazzetta dello Sport, Di Luca prohlásil, že z dvou stovek startujících si 90 procent pomáhá nedovolenými látkami a jen deset nikoli. "Ale těmto deseti procentům o Giro vůbec nejde. Připravují se na další závody a proto nedopují. Je nemožné skončit v první desítce, aniž byste nedopovali," uvedl.

Di Luca byl poprvé potrestán právě po svém triumfu na Giru, tehdy nesměl závodit tři měsíce za kontakty se "zakázaným" lékařem Carlem Santuccionem. O dva roky později měl při Giru pozitivní test na EPO a následoval stop na rok a půl.

Legalizujte doping

Potřetí se Di Luca provinil při namátkové kontrole loni koncem dubna, ale výsledek vyšel najevo právě až během rozjetého Gira. Stáj Vini Fantini-Selle Italia, s níž se dohodl na angažmá krátce před startem slavného podniku, ho ihned po zveřejnění výsledku propustila. Sportovní šéf stáje Luca Scinto tehdy provinilce tvrdě odsoudil a označil ho za blázna, idiota a kreténa, co by se měl nechat vyšetřit, protože je nemocný.

Di Luca si ale nepřipadá nijak provinile a zjevně se ani nechystá za své jednání omlouvat. "Nejlepší věcí by bylo doping legalizovat, aby měl kompletně celý peloton stejné možnosti a podmínky," prohlásil Di Luca, jenž se prý o dopingu poprvé dozvěděl už v době, kdy byl ještě amatérem.

"Byl jsem vždy šampiónem a často jsem vyhrával. Pak, když jsem od amatérů odešel, jezdci, kteří se mnou závodili před měsícem, byli po tom měsíci silnější než já," připomněl Di Luca, podle něhož jsou jezdci o dopingu zvyklí poměrně otevřeně hovořit. Po posledních dopingových skandálech, mezi nimiž vyčnívalo odhalení Lance Armstronga, už se však snaží držet toto téma více v tajnosti.

Reklama

Související témata: