Hlavní obsah

Olympijský vítěz v časovce Hamilton dopoval, dostal dvouletý stop

Americký cyklista Tyler Hamilton dostal dvouletý trest za užívání zakázaných prostředků. Vítěz časovky z olympijských her v Aténách měl na zářijové Vueltě pozitivní test na krevní doping, v pondělí jej za to potrestala Sportovní arbitráž USA. Zákaz na dva roky je pro poprvé distancovaného sportovce maximální sazbou.

Foto: ČTK

Tyler Hamilton

Článek

Jezdec stáje Phonak podle rozboru před Vueltou přijal transfúzí krev jiného člověka, což mu zvýšilo objem červených krvinek. Ty organismu pomáhají zvládnout větší zátěž. Hamilton řekl deníku Rocky Mountain News, že si najal právníka a proti verdiktu se odvolá u nejvyššího sportovního soudu, Mezinárodní arbitráže v Lausanne. "Ještě zdaleka to nekončí," prohlásil cyklista.

Hamiltonovo jméno bývá s dopingem spojováno už od jeho olympijského triumfu. Po povinné zkoušce pro všechny držitele zlatých medailí měl totiž pozitivní test již v Aténách, ale jeho kontrolní vzorek byl podle řeckých dopingových komisařů v laboratoři zmražen příliš hluboko a stal se nepoužitelným. Bez druhé analýzy nemůže být sportovec usvědčen, i když se ve většině případů jedná jen o formalitu.

V prosinci vyšetřovatelé obvinili pracovníky aténské laboratoře, že Američanův vzorek záměrně zničili. Ten, za nějž byl nyní potrestán, byl Hamiltonovi odebrán pouhý měsíc po olympiádě. U lausannské arbitráže si kvůli tomu již stěžují Rusové, kteří požadují zlatou medaili pro Vjačeslava Jekimova, který v časovce dojel druhý.

Hamiltona výrok soudu překvapil, přestože se nařčením z dopingu brání už více než půl roku. "Vyřadili jste nevinného sportovce. Je to tragédie," bránil se třiatřicetiletý jezdec. Mezinárodní cyklistická unie jej přitom před několika měsíci upozornila, že je ve velkém podezření.

Jeho stáji Phonak dokonce odmítla na podzim udělit licenci, švýcarskému týmu tak hrozilo, že nebude jezdit závody Pro Tour, kam patří nejslavnější podniky včetně Tour de France. Vedení stáje následně Hamiltona v listopadu propustilo a licenci získalo.

Reklama