Hlavní obsah

Vosová vyhrála pošesté za sebou MS v cyklokrosu, Češi neuspěli

Hoogerheide
Aktualizováno

Všestranná Nizozemka Marianne Vosová je pošesté za sebou a celkově posedmé mistryní světa v cyklokrosu. Na domácí trati v Hoogerheide triumfovala s více než minutovým náskokem před Italkou Evou Lechnerovou, pro bronz si dojela Britka Helen Wymanová. Nejlepší Češkou byla Martina Mikulášková, která obsadila 11. místo.

Foto: Eduarda Erben/cpa

Cyklokrosař Adam Ťoupalík.

Článek

Závod ovlivnila hned v úvodu kolize, po níž největší česká naděje Pavla Havlíková dlouho nemohla oddělit své kolo od bicyklu Američanky Katherine Comptonové, po Vosové druhé největší favoritky závodu. "Celý závod jsem to pak jen doháněla," podotkla Comptonová.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

"Zůstaly jsme tam strašně dlouho stát a nemohly se od sebe rozmotat. Když už jsme se vydaly zase na cestu, tak jsem zjistila, že mám zničené zadní kolo a přehazovačku. Do depa byla cesta strašně dlouhá, ztratila jsem moc času," popsala v cíli Havlíková.

Uznala svou chybu. "Trošku jsem zavrávorala ve vyježděných kolejích, odhodilo mě to na stranu a zamotaly jsme se do sebe. Mrzelo mě to i kvůli Katie, protože určitě měla namířeno výše, než nakonec skončila."

V čele se Vosové vyčistila cesta k dalšímu triumfu a šestadvacetiletá Nizozemka neváhala. Už po prvním kole měla na Lechnerovou k dobru pět vteřin, na desátou Comptonovou dokonce přes půl minuty. Vosová prodloužila svou neporazitelnost na MS, která začala v roce 2009 právě v Hoogerheide. Comptonová skončila až devátá.

Hned za první desítkou si pro nejlepší umístění kariéry na světovém šampionátu dojela s více než tříminutovou ztrátou na vítězku Mikulášková. "Absolvovala jsem své páté MS a je to pro mě super výsledek," libovala si.

Navzdory 25. místu byla s výkonem spokojená i Havlíková. "S výkonem absolutně, s výsledkem samozřejmě vůbec. Měla jsem dnes nejlepší nohy za celou sezonu, takže mě to hrozně mrzí. Cítila jsem se skvěle, minimálně na první desítku. Ta stíhací jízda potom už ale na lepší než třetí desítku nestačila," uvedla třicetiletá cyklistka.

V juniorech zářili Belgičani

Závod juniorů skončil trojnásobným belgickým triumfem. Titul získal Thijs Aerts. Češi včetně obhájce loňského bronzu Adama Ťoupalíka neuspěli, nejlepší byl až na 38. příčce Lukáš Kunt.

Čerstvý vítěz Světového poháru Ťoupalík se sice vyhnul hromadnému pádu záhy po startu, kvůli němuž ihned odstoupil Roman Lehký, ale přestože se v úvodu držel na konci první desítky, bylo patrné, že mu do obvyklé pohody hodně chybí. "Už od včerejška mi nebylo dobře a zvažoval jsem, zda vůbec do závodu nastoupím," řekl.

Po druhém kole z celkových pěti byl třináctý, ztrácel 24 vteřin na vedoucího Nizozemce Jorise Nieuwenhuise a jeho manko narůstalo. "Po třetím kole už to nemělo smysl," komentoval své odstoupení Ťoupalík, jediný český medailista z loňského MS v Louisville.

Ani na Nieuwenhuise nakonec medaile nezbyla. Převálcovalo ho belgické trio v čele s Aertsem, jenž o minulém víkendu překvapivě vyhrál závěrečný závod SP v Nommay. Na stupních vítězů ho dnes doplnili favorizovaný Yannick Peeters a Jelle Schuermans. Cyklokrosová velmoc Belgie se dočkala juniorského mistra světa po sedmi letech.

Lehký musel po ošklivě vypadajícím pádu do nemocnice. "Vypadalo to hnusně, tam to byla velká 'barikáda'. Nakonec se ale podezření na zlomeninu klíční kosti nepotvrdilo a Roman už je z nemocnice zpátky," uvedl reprezentační trenér Stanislav Bambula.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Hoogerheide (Nizozemsko):
Ženy:
1. Vosová (Niz.) 39:25
2. Lechnerová (It.) -1:07
3. Wymanová (Brit.) -1:17
4. Cantová (Belg.) -1:20
5. Harrisová (Brit.) -2:33
6. Chainelová-Lefevreová (Fr.) -2:44
...11. Mikulášková -3:11
25. Havlíková -4:36
41. Kukulová (všechny ČR) -10:09.
Junioři:
1. Aerts 45:55
2. Peeters -10
3. Schuermans (všichni Belg.) -12
...38. Kunt -4:58
41. Matějček -6:25
45. Šírek -7:03
Ťoupalík a Lehký (všichni ČR) nedokončili.

Reklama