Hlavní obsah

Znovuzrozený cyklokrosový král Štybar už v titul nevěřil. Smiřoval jsem se s tím, že je zlato pryč, přiznal

Hoogerheide

Přijel, viděl a zvítězil. Zhruba tak by se dalo vyjádřit vystoupení Zdeňka Štybara na letošním cyklokrosařském mistrovství světa v nizozemském Hoogerheide, kde si poměrně nečekaně dojel pro třetí zlato v kariéře.

Foto: Laurent Dubrule, Reuters

Zdeněk Štybar zvedá ruce nad hlavu. Právě se stal v Hoogerheide mistrem světa v cyklokrosu.

Článek
Fotogalerie

Cyklista stáje Omega Pharma-Quick Step se na trať světového šampionátu vydal bez speciálního tréninku. V rámci zpestření přípravy se na přelomu roku zúčastnil šesti krosových závodů a vedl si v nich dobře. Třikrát stál na stupních vítězů, přičemž závod v Bredene dokonce ovládl.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Účast na MS, které se konalo blízko jeho domova, ho lákala. Trať mu vyhovovala a Štybar se nakonec rozhodl v Nizozemsku startovat. A vyplatilo se...

Do závodu sice odstartoval až ze čtvrté řady, přesto se brzy propracoval do čela, kde se usadil s favorizovaným Belgičanem Nysem. Oba borci brzy ujeli Van der Haarovi s Moureyem a svůj náskok nadále zvyšovali. Bylo jasné, že se o titul poperou jen oni dva. "Věděl jsem, že musím jet vpředu. Chtěl jsem to ostatním udělat co nejtěžší. Nejdřív jsme tam byli čtyři, pak jsme tam zůstali ve dvou," připomněl Štybar na svých oficiálních internetových stránkách.

Štybar: Myslel jsem si, že je hotovo

Důležitý okamžik přišel v předposledním kole. Český jezdec v jedné ze zatáček upadl a vypadalo to, že souboj s Nysem už nezvládne. Jenže Štybar ukázal nezměrnou bojovnost, na Belgičana se dotáhl a v závěru nasadil k rozhodujícímu trháku. "Myslel jsem si, že je hotovo. Trošku jsem se smiřoval s tím, že zlato je pryč a budu bojovat jen o umístění na pódiu," přiznal rodák z Plané. „Ale dal jsem do toho všechno," pochvaloval si.

Nedělní vítězství nad Nysem pro něj mělo sladkou příchuť, vždyť před pěti lety obsadil v Hoogerheide druhou příčku za Belgičanem Albertem. Letos v tradičním novoročním podniku v Baalu skončil druhý právě za Nysem. Pomstu ale načasoval dokonale. Porážku mu oplatil v nejdůležitějším závodu sezóny.

"Ale moc jsem nevěřil tomu, že budu mistrem světa. Věděl jsem, že Sven Nys je v top formě a že bude moc těžké ho porazit. O to větší radost mám, že to vyšlo," liboval si Štybar.

V kategorii Elite triumfoval na MS potřetí v kariéře. Poprvé dominoval v roce 2010 na domácím šampionátu v Táboře, o rok později obhájil prvenství v Sankt Wendelu. "Těžko se ty tituly srovnávají. Každý byl svým způsobem výjimečný, ale nejvýš asi stojí Tábor, protože šlo o první zlato, navíc u nás doma. Ten poslední titul je taky nádherný a opravdu si vážím toho, že jsem zase světovým šampiónem," dodal osmadvacetiletý cyklista.

Reklama

Související témata: