Hlavní obsah

Podezíravá unie šampióna Štybara kontrolovala, jestli mu ke zlatu nepomohl motorek

Po málo vídané bitvě o zlato čekala českého cyklokrosaře Zdeňka Štybara i jeho největší rivaly kontrola, která při závodech dosud neprobíhala. Cyklistická unie (UCI) se zjevně zalekla možnosti nekalostí nového typu. Tzv. technický doping by při dnešních možnostech nebyl žádným problémem.

Foto: Laurent Dubrule, Reuters

Zdeněk Štybar slaví titul mistra světa v cyklokrosu, jeho kolo pak bylo podrobeno prohlídce.

Článek

Proto Štybar i další medailisté, Belgičané Nys a Pauwels, museli hned po závodě v Hoogerheide podle serveru nieuwsblad.be z kol odstranit sedla a komisař s kamerou zkoumal, jestli neměli k dispozici nepovolenou pomoc - motorek.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Výsledek? Nenalezeno nic podezřelého. Ale technické vymoženosti by nejen starší pány, kteří si navyšují sebevědomí či si jen ulehčují projížďku krajinou, mohly lákat k troufalým nepravostem.

Dá se čekat, že obdobné kontroly - vedle klasických odběrů u samotných cyklistů - mohou následovat. Štybar se jich může dočkat i na silnici, která již je jeho hlavním zaměřením a kde už se několik podezřelých záležitostí řešilo. V roce 2010 čelil obvinění slavný Švýcar Cancellara, rezolutně ho však odmítl a zatím není znám případ, že by bylo odhaleno něco nepovoleného.

Štybar si pro svůj třetí cyklokrosový titul - po Táboru 2010 a Sankt Wendelu 2011 - ze silnice jen odskočil. „Nejvýš asi stojí Tábor, protože šlo o první zlato, navíc u nás doma. Ten poslední titul je taky nádherný a opravdu si vážím toho, že jsem zase světovým šampiónem," těšilo Štybara, který už vyhlíží své první letošní silniční etapy při závodě Kolem Ománu (18.-23. února).

Před tím ho čekají ještě menší závody na Mallorce, kam se vrací za přípravou ve středu. Věří, že mu blesková odbočka do terénu nijak neuškodila a mohla naopak i prospět.

Svého dočasného návratu do belgického Essenu, kde žije a odkud to měl jen pár kilometrů na trať cyklokrosového MS, využil po všech stránkách. Chystal se také projet si trať závodu okolo Flander. "Takže jsem spojil dvě věci a ve středu letím zpátky na Mallorku," uvedl Štybar.

Prioritou jsou nyní pro něho jarní klasiky. "Jsem teď už v dobré formě, takže se na ně mohu jen těšit. Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet," přemítal osmadvacetiletý Štybar.

S rozhodnutím, zda bude zkoušet obhájit cyklokrosový titul příští rok, k čemuž ho může lákat především skutečnost, že se pojede v Táboře, nebude pospíchat. "Silniční cyklistika a cyklokros jsou dvě rozdílné věci a musím doopravdy počkat až na poslední chvíli jako tady," dodal Štybar.

Reklama