Hlavní obsah

Nezávislá komise začala řešit dopingovou minulost cyklistiky

Ženeva

Nezávislá reformní cyklistická komise zahájila vyšetřování dopingových kauz z minulosti ve snaze zajistit tomuto sportu důvěryhodnost do budoucna. Těm, co dopingová pravidla porušili, nabízí za informace možnost zmírnění sankcí. A může mezi nimi být i Lance Armstrong, jenž kvůli dopingu přišel o všech sedm triumfů z Tour de France a dostal doživotní zákaz startů.

Foto: Profimedia.cz

Lance Armstrong

Článek

"Z posledních let jsme se poučili o jednu věc - pravda tak jako tak vyjde najevo," řekl novinářům Brian Cookson, který loni v září vystřídal v čele Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Pata McQuaida.

"Můj vzkaz pro všechny jezdce, jichž se doping týkal, je proto jasný. Je čas předstoupit a říci komisi vše, co víte, protože se to stejně vynoří, dříve nebo později. A možná jako výsledek svědectví někoho jiného, kdo ke komisi přijde," uvedl Cookson.

"Pokud něco skrýváte, je ve vašem zájmu přijít a říct celou pravdu, nikoliv jen něco z ní," doplnil dvaašedesátiletý Brit.

Tříčlenná komise vznikla v lednu. Pracovat má rok, případně ještě další čtyři měsíce. Na její činnost jsou vyhrazeny tři miliony švýcarských franků (67 milionů korun) z peněž UCI, které se vyšetřování má rovněž týkat. Na unii, stejně jako na celou cyklistiku, padl temný stín pochybností hlavně po odhalení americké hvězdy Armstronga.

"Komise bude prošetřovat obvinění, že UCI byla v některých ohledech spoluviníkem a podílela se na zakrývání problémů," uvedl Cookson. Toho má komise každý měsíc informovat o výsledcích vyšetřování. Do jejího chodu prý nebude nijak zasahovat. "Dostanou prostor udělat to, co je potřeba. A my je v tom nebudeme nijak rušit," řekl Cookson.

Marty: Se všemi svědky budeme jednat spravdlivě

Základním cílem není potrestat dopingové viníky, ale poučit se z minulosti. Můžeme pomoci zajistit pro cyklistiku lepší budoucnost," věří Dick Marty, šéf komise, jež by měla sestavit souhrnnou zprávu přibližující dopingové praktiky v letech 1998 až 2013.

Jezdcům, činovníkům, agentům a dalším držitelům licence UCI, kteří přijdou s "důležitými informacemi", může komise nabídnout zmírnění sankcí. "Se všemi svědky budeme jednat spravedlivě," řekl Marty.

Ačkoliv tato nabídka se týká především těch, kteří nejsou v současnosti suspendováni a nečelí disciplinárnímu řízení, zredukování sankcí by se za určitých okolností mohli údajně dočkat již pykající hříšníci. Museli by ale předložit klíčové důkazy a poté by byli jednotlivě posuzováni. Podle spekulací by se mohl dočkat i Armstrong, jenž má sice doživotní zákaz startů, ale může být velmi cenným zdrojem informací.

"Toto je velmi důležitý den pro UCI a cyklistiku jako takovou. Vydali jsme z rezerv UCI podstatnou částku, aby nezávislá komise vznikla. Není důležité jen analyzovat, co se stalo v minulosti, ale je třeba se poučit pro budoucnost, aby náš sport stejné chyby už neopakoval," řekl Cookson.

Reklama