Hlavní obsah

Největšími favority Gira jsou znovu Italové

PRAHA

Girod"Italia je v poslední době jasnou záležitostí domácích cyklistů a dá se očekávat, že tomu tak bude i v 88.ročníku, který startuje sobotním prologem v Reggio di Calabria. Italové ovládli předchozích osm ročníků, posledním neitalským vítězem byl Rus Tonkov (1996). Na start třítýdenního cyklistického závodu se v sobotu postaví i tři Češi.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Adeptů na prvenství je hned několik - v první řadě obhájce triumfu Damiano Cunego z týmu Lampre. Skončil druhý Kolem Romandie, vyhrál královskou etapu a je ve výtečné formě. "Giro je krásný závod. I letos bude šité na nejlepší vrchaře, tak to snad dopadne dobře," řekl 24letý Cunego, velký fanoušek legendární rockové skupiny Doors.

Znovu se očekává souboj s jeho stájovým kolegou Gilbertem Simonim, vítězem závodu z let 2001 a 2003. Při loňském Giru se jejich vztah vyhrotil do extrému, protože mladík odmítl jet ve prospěch zkušenějšího Simoniho, který se nakonec musel spokojit s třetím místem.

"Jsi bastard", nadával Cunegovi. Ten nerespektoval svého lídra a ukázal mu záda. Po závodě oba řekli, že šlo jen o emoce a nic mezi sebou nemají. "Není to pravda. Dál jsou pořádně rozhádaní," tvrdí český cyklista Jan Hruška ze stáje Liberty Seguros. "Simoni proto bude mít velkou motivaci Cunega porazit," odhaduje.

Dotlačí Hruška k triumfu Scarponiho?

Na prvenství si brousí zuby i Ivan Basso, lídr dánského CSC. "Snad budu lepší, než když jsem jel Giro naposledy před pěti lety. Chtěl bych předvést formu, jakou jsem měl vloni na Tour. To je pro mě důležitější než porazit Cunega," prohlásil 27letý Basso, třetí muž z loňské Tour de France. Mezi favority se musí počítat s Italem Michelem Scarponim, novou posilou Liberty Seguros. "Jede doma, naše taktika bude postavena hlavně na něm," prozradil Hruška na adresu loňského vítěze Závodu míru. "Je to excelentní vrchař, klidně to může vyhrát," zamýšlel se další z Čechů v Liberty Seguros René Andrle.

Americký Discovery Channel vsadí hlavně na Paola Savoldelliho, který na Giru triumfoval v roce 2002. Hegemonii domácích borců by možná mohl prolomit vloni druhý Ukrajinec Sergej Gončar (Domina Vacanze), velké ambice si dělají i závodníci Liquigasu Stefano Garzelli, Dario Cioni či lídr seriálu ProTour Danilo DiLuca.

Bez větších ambicí na celkové pořadí pojede německý T-Mobile. "Zabel by se měl pokusit vyhrát některou etapu ve spurtu, výbornou formu potvrdil teď vítězstvím Kolem Henningerské věže," prohlásil český jezdec německého týmu Tomáš Konečný, jemuž v pondělí vyndali šroub z operované nohy a nyní pozvolna začne s tréninkem. "Ve spurtech by něco mohl dokázat i Pollack, který jel na Giru vloni jednu etapu v růžovém dresu lídra, v kopcích se bude sázet na kapitána Nardella a Wernera," dodal Konečný.

Tentokrát už bez Cipolliniho

V úvodu Gira čekají peloton rovinaté etapy, kde bude vše nahrávat do karet spurtérům. A jejich momentálním králem je Alessandro Petacchi z týmu Fassa Bortolo. Soupeři mu budou již zmíněný Zabel či Australané O"Grady (Cofidis), McEwen (Lotto) a Cooke (FDJ). Svou rekordní sbírku 42 etapových vavřínů na Giru už nerozšíří miláček italských příznivců Mario Cipollini, který před několika dny definitivně ukončil bohatou kariéru.

Na peloton čeká ve třech týdnech celkem 3465km. Závodníci absolvují i dvě časovky jednotlivců a mají dva dny volna. Hory přijdou na řadu v průběhu druhého týdne a letos to bude pořádné peklo. Rozhodovat se zřejmě bude až v předposlední horské etapě, která by měla korunovat vítěze 88. ročníku. České barvy v něm budou hájit René Andrle, Jan Hruška (oba Liberty Seguros) a Pavel Padrnos (Discovery Channel).

Reklama