Hlavní obsah

Bettini opět vede Giro d'Italia

GIFFONI VALLE PIANA

Italský cyklista Paolo Bettini se po úterní třetí etapě Giro d'Italia vrátil do čela průběžného pořadí. Dosavadní lídr Robbie McEwen projel cílem s minutovou ztrátou a po jednodenním vedení tak předal růžový trikot opět do rukou domácího jezdce. Bettini dojel šestý, z vítzství v hromadném finiši se radoval jeho krajan Danilo Di Luca.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Di Luca v nájezdu do poslední zatáčky využil Bettiniho chyby, svého krajana zavřel a po 205 kilometrech měl dost sil v boji o etapový vavřín. O půlku kola Di Luca porazil loňského vítěze Gira Damiana Cunega. Vítěz pondělní etapy McEwen přijel s minutovou ztrátou na hlavní skupinu.

Ta čítala padesát jezdců, jako třicátý projel cílem nejlepší z českého tria Jan Hruška. Pavel Padrnos byl na konci druhé početné skupiny, Hruškův stájový kolega René Andrle nabral ztrátu necelých šest minut.

Specialista na jednodenní závody Di Luca ve finiši porazil všechna sprintérská esa, Ital Alessandro Petacchi či Němec Erik Zabel ztratili kontakt se špičkou v závěrečném stoupání. Belgičan Tom Steels už po první třetině etapy slezl z kola, další pokračování na Giru mu znemožnil zánět močových cest.

Sólovou jízdou dlouhou 170 kilometrů na sebe upozornil Australan Russel van Hout, se silami však nevydržel a 25 km před koncem jej peloton pohltil.

Zhruba čtyřicet kilometrů před cílem jezdce vystrašil jeden z diváků, který vběhl mezi cyklisty a některé se snažil srazit z kola. Nikdo z policistů proti němu nezasáhl, muž se po chvíli prokličkoval ke kraji a nebezpečně vyhlížející situace skončila bez incidentu.

Těžce zraněný Španěl Alberto Lopez De Munain, který v pondělní etapě spadl hlavou na obrubník, leží v nemocnici, ale jeho stav je stabilizovaný. Má zlomenou klíční kost, několik žeber a vykloubené rameno. Zotavovat se bude nejméně měsíc a půl.

Giro d'Italia - 3. etapa
Diamante - Giffoni Valle Piana, 205 km
1. Di Luca (It.)5:24:17
2. Cunego (It.)všichni stejný čas
3. Garzelli (It.).
4. Celestino (It.).
5. Ventoso (Šp.).
6. Bettini (It.).
7. Mazzanti (It.).
8. Moreni (It.).
9. Le Mevel (Fr.).
10. Savoldelli (It.).
...
30. Hruška (ČR).
94. Padrnos (ČR)+ 1:02
155. Andrle (ČR)+ 5:40
Průběžné pořadí
1. Bettini15:09:35
2. Di Luca+ 9
3. Cunego+ 17
4. Garzelli+ 23
5. Savoldelli+ 26
6. Garate (Šp.)+ 30
7. Cioni (It.)+ 31
8. Ardila (Kol.)+ 32
9. Simoni (It.)+ 33
10. Gončar (Ukr.).
...
28. Hruška+ 51
88. Padrnos+ 2:20
154. Andrle+ 8:17

Reklama

Související témata: