Hlavní obsah

Di Luca se probojoval do čela Gira

L'AQUILA

Ital Danilo di Luca se ve čtvrtek probojoval do čela průběžného pořadí cyklistického Giro d'Italia a do páteční etapy tak odstartuje v růžovém trikotu. Di Luca v hromadném spurtu vyhrál pátou etapu a díky druhému etapovému triumfu v letošním ročníku slavného závodu vystřídal v čele průběžného pořadí olympijského vítěze Paola Bettiniho.

Článek

Závodníci během dnešní 223 kilometrů dlouhé etapy museli absolvovat tři náročná stoupání a i do cíle se dojíždělo do kopce. Zvlněný terén přispěl k řadě úniků, v jednom z těch prvních se objevil i český závodník René Andrle. Stejně jako všichni ostatní však neuspěl, jako poslední z uprchlíků byli čtyři kilometry před cílem velkou skupinou pohlceni Ivan Parra, Theo Eltink, Koldo Gil a Jevgenij Petrov.

V závěru tak o vítězství bojovala skupina asi osmdesáti závodníků. Nejvíce sil měl Di Luca, který předstihl dalšího Itala Marzia Bruseghina i Kolumbijce Mauricia Ardilu. Z triumfu ve svém rodném regionu Abruzzo byl vítěz letošního Valonského šípu nadšený. "Je to pro mě skvělý, naprosto výjimečný den. Vítězství doma, to se ani nedá popsat. Pro mě už Giro skončilo, už jsem dostal hodně. I když samozřejmě zítra budu bojovat o udržení růžového trikotu," radoval se Di Luca.

V celkovém pořadí má třívteřinový náskok před Bettinim, který v páté etapě obsadil devětatřicátou příčku. Dvě místa před ním dojel nejlepší český závodník Jan Hruška, jemuž v celkovém pořadí patří se ztrátou minuty a čtyř vteřin dvacátá příčka.

Giro d'Italia - 5. etapa
Celano - L'Aquila, 223 km
1. Di Luca (It.)6:10:09
2. Bruseghin (It.) stejný čas.
3. Ardila (Kol.)všichni + 2
4. Leukemans (Bel.).
5. Basso (It.).
6. Cunego (It.).
7. Garzelli (It.).
8. Savoldelli (It.).
9. Halgand (Fr.).
10. Mazzanti (It.).
...
37. Hruška (ČR).
59. Padrnos (ČR)+ 19
150. Andrle (ČR)+ 10:52
Průběžné pořadí
1. Di Luca26:20:55
2. Bettini+ 3
3. Mazzanti+ 25
4. Cioni+ 28
5. Cunego+ 30
6. Garzelli (It.)+ 36
7. Ardila+ 37
8. Scarponi+ 41
9. Celestino (It.)+ 46
10. Simoni (It.).
...
20. Hruška (ČR)+ 1:04
84. Padrnos (ČR)+ 5:27
153. Andrle (ČR)+ 20:08

Reklama

Související témata: